Rastline vam bodo hvaležne: kako v vrtu uporabiti bananine olupke

Navdih 18. Apr 202410:02 0 komentarjev
bananini olupki, bananin olupek
Foto: PROFIMEDIA

Bananini olupki so na več načinov uporabni tudi pri vrtnarjenju in vzgoji sobnih rastlin. Poglejte, kako.

Banana bi si prav zares lahko zaslužila naziv super živila zaradi svoje vsestranskosti.

Poleg tega, da je kot prehranski artikel okusna in zdrava, so namreč uporabni tudi njeni olupki. O nekaterih načinih uporabe smo že pisali. Tokrat pa poglejte, kako jih lahko koristno uporabite pri vrtnarjenju ali vzgoji sobnih rastlin. Na spletu kroži veliko videoposnetkov, kjer amaterji in strokovnjaki predlagajo, da iz bananinih olupkov lahko pripravite odlično gnojilo za rastline.

Najbolj preprosta metoda je priprava macerata (hladnega izvlečka) za zalivanje. Bananine olupke narežete in prelijete z vodo ter vse skupaj pustite stati kakšno uro. Na ta način bodo hranljive snovi, kot so kalij, fosfor, kalcij in magnezij, prešle v vodo in jo obogatile. Voda se bo seveda pri tem obarvala v rjavo, vendar nič hudega. Za zalivanje rastlin bo dovolj dobra.

Je pa res, opozarja vrtnarka Jessica na svojem YouTube kanalu, da se po spletu širi mit, da macerat z bananinimi olupki lahko pospeši rast plodov paradižnika zaradi visoke vsebnosti kalija. “To ni čisto res, kajti kalij, ki ga vsebujejo bananini olupki, ni v takšni obliki, kot jih potrebuje paradižnik,” pravi in razloži, da bi pravzaprav morali bananine olupke vreči na kompost, kjer se razgradijo. Šele pri tem kalij preide v obliko, ki jo paradižnik potrebuje.

Tudi banane, ki so prezrele in že čisto rjave, so še vedno uporabne na vrtu. YouTuber Armen Adamjan svetuje, da jih narežete na koščke – kar cele, z olupki vred, potem pa jim dodajte jajčne lupine, vse skupaj pa zmeljite v blenderju. “Tako boste dobili odlično gnojilo, primerno predvsem za rastline, ki jih presajate,” pravi v svojem videu. Lahko pa seveda gnojilo potresete tudi po vrtnih gredah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!