Roža, ki ji mraz in megla ne moreta nič

Navdih 25. Apr 202316:44
erica
PROFIMEDIA

Ko se vse ostale rastline pripravljajo na zimski počitek, cvetlice s cvetovi v beli, vijolični, roza in rdeči barvi cvetijo lepše kot kadarkoli prej. Govorimo o priljubljenih ericah, ki pridejo do polnega izraza prav jeseni.

Pogosto pride do zmede, saj erice oziroma okrasne rese nekateri zamenjujejo za resje. A po poročanju hrvaškega portala Zadovoljna med njima obstajajo razlike: resje ima manjše liste ter cveti poleti in jeseni, erica pa najlepše cveti v hladnejših dnevih, pozno jeseni, pozimi in zgodaj spomladi. Zaradi svojih lastnosti je lepa dekoracija jesenskih in zimskih balkonov.

Rade imajo nizke temperature

Najpogostejši razlog, da ljubitelji cvetja posežejo po ericah, je gotovo to, da tem cvetlicam ustrezajo nizke zunanje temperature. Za njihovo rast in razvoj je idealna temperatura med 5 in 15 stopinj Celzija.

Rade imajo občasno izpostavljenost sončnim žarkom, na soncu lahko njihovi cvetovi spremenijo barvo. A sonce ni odločilno za cvetenje eric. Če je vaš balkon obrnjen proti severu ali je pozimi dobi le uro ali dve sonca, to eric ne bo motilo.

Balkon poživijo z barvo

Kot že rečeno, erice cvetijo v pisanih barvah. Te rože bodo balkon poživile in mu dodale barvo, zlasti ob hladnejših dnevih. Cvetlice različnih barv je mogoče posaditi v isti lonec, med sadikami pa mora biti vsaj 15 centimetrov prostora, da lahko razvijejo korenine. Na ta način lahko vsi ljubitelji vrtnarjenja dobijo številne barvne kombinacije in jih prilagodijo svojemu okusu.

So enostavne za vzdrževanje

Njihova prednost je tudi v tem, da zahtevajo res malo vzdrževanja. Ključno je, da imajo lonci, v katere so posajene erice, na dnu luknjice za boljšo drenažo. Nato pa potrebujejo zalivanje le enkrat ali dvakrat na teden. Ko se bodo popolnoma privadile na novo okolje, bo dovolj, da jo zalijete le enkrat vsakih sedem dni, piše portal. Dodatno gnojenje ji lahko škodi, zato strokovnjaki lastnikom svetujejo, da se mu izogibajo.

Po zimskih mesecih je treba odtrgati morebitne posušene cvetove in vejice, da lahko spomladi zrastejo novi cvetovi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.