Slovenski študenti z ješprenjem prepričali Naso

Navdih 13. Mar 202409:44 0 komentarjev
nasa, bic, tekmovanje
Ekipa študentov in predavateljev na BIC Ljubljana (Foto: BIC Ljubljana)

Slovenski študenti so se uvrstili v finale kulinaričnega tekmovanja ameriške vesoljske agencije Nasa. Sodnike so prepričali z ješprenjem s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Če bodo zmagali še v finalu, se bo jed pojavila tudi na jedilniku Nasinih astronavtov v vesolju.

V torek so na Biotehniškem centru Ljubljana prejeli novico, da so se študenti njihove višje strokovne šole kot edini evropski kandidati uvrstili med deseterico finalistov na Nasinem kulinaričnem tekmovanju. Če bodo študenti zmagali tudi v finalu, bo Nasa njihovo jed vključila v prehrano astronavtov.

Tema letošnjega tekmovanja je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki vsebuje vsaj eno vrsto zelenjave.

Študenti živilstva in prehrane ter gostinstva in turizma Anže Jarc, Mark Jeraj, Hana Wolf in Aljaž Ritmanič so združili moči in v polfinalnem krogu tekmovanja predstavili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Vodila sta jih predavateljica Katarine Smole in inštruktor Andrej Molk.

“Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi je minilo dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico ričet. Z izborom sestavin, z izjemo tofuja, smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil. Nastal je ješprenj s suhimi hruškami viljamovkami, slovenskimi orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje,” je o tekmovanju povedala predavateljica Smole.

nasa, bic, tekmovanje nasa, bic, tekmovanje
Ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem (Foto: BIC Ljubljana)
nasa, bic, tekmovanje nasa, bic, tekmovanje
Sestavine za ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem (Foto: BIC Ljubljana)

Poleg omenjene teme obroka je Nasa tekmovalcem postavila tudi druge omejitve, vezane predvsem na prehranske zahteve astronavtov. Zaradi posebnega mikrogravitacijskega okolja v vesolju imajo astronavti namreč veliko prehranskih omejitev. Med drugim tekmovalci niso smeli uporabiti surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola. Odsvetovali so tudi kruh in krušne izdelke, saj jih je težko pripraviti za uživanje v mikrogravitacijskemu okolju. Slovenski študenti so na polfinalnem tekmovanju predstavili tudi pirine bučne štruklje s puranom in rikoto, a je Naso bolj prepričal ješprenj.

Polfinalnega tekmovanja se je udeležilo 50 šol, od tega so bile le štiri iz evropskih držav. V Houston v Teksasu na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila 2024, pa odhajajo kot edina evropska šola. Preostale šole, ki so se uvrstile v finalni krog tekmovanja, so iz ZDA.

Šole, ki so se uvrstile v finalno tekmovanje

  • Umešana šakšuka (Shakshuka Scramble) – North East Technical – Arkansas
  • Sladki krompir z javorjevo slanino (Sweet Potato with Maple Bacon Hash) – Ulster BOCES – New York
  • Obilen zajtrk Skillet (Hearty Breakfast Skillet) – North Side HS – Teksas
  • Korejski riž z jajcem (Gyren Bap) – RCTC – Michigan
  • Kaša iz ječmena in tofuja (Barley and Tofu Porridge) – Biotechnical Education Center – Ljubljana, Slovenija
  • Vrtna fritata z rožmarinovo omako (Garden Frittata with Rosemary Sauce) – Hickory HS – Virginija
  • Riževe kroglice z morskim sadjem (Seafood Rice Balls) – Kent State – Ohio
  • Čičerikina omleta z zelenjavo (Chickpea and Veggie Scramble) – Milton Hershey HS – Pensilvanija
  • Turški pikantni hash (Spicy Turkey Hash) – PCTI – New Jersey
  • Jajčni in krompirjevi mafini (Egg and Potato Muffins) – Maxwell HS – Georgia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!