Nova raziskava je pokazala: sprehod na dan odžene zdravnika stran

Magazin 21. Avg 202208:30 0 komentarjev
sprehod
Profimedia

Hoja je dobrodošla vrsta rekreacije, ki nudi vrsto sprostitve, pozitivno pa vpliva tudi na posameznikovo zdravje. Po zadnjih raziskavi sodeč, lahko že kratek sprehod na dan dodobra zniža nivo krvnega sladkorja v krvi.

Visok krvni sladkor v telesu povzroči zgoščanje krvi, zaradi česar je srce pri črpanju krvi bolj obremenjeno. Prav zato je bistvenega pomena, da je nivo krvnega sladkorja kar se da v ravnovesju. Slednje je še toliko bolj pomembno za sladkorne bolnike, ob današnjem tempu življenja pa je incidenca diabetesa vse višja, podvrženi so mu že otroci.

Marsikaj lahko za uravnotežen krvni sladkor naredimo z življenjskim slogom. Čeprav vam morda telovadba ne diši najbolj, pa boste v dobro zdravju nekaj naredili že z enim samim sprehodom na dan. Po zadnji raziskavi, ki jo je objavil časnih Sport Medicine, lahko že kratek sprehod zmanjša nivo krvnega sladkorja v krvi.

Do teh ugotovitev so prišli raziskovalci univerze v Limericku in manchestrske metropolitanske univerze, ki so pod drobnogled vzeli 7 nepovezanih študij, v katerih so strokovnjaki merili nivo krvnega sladkorja med različnimi položaji.

Hoja
Profimedia

Že kratek “sprehod” med delovnim časom naredi razliko

Ugotovili so, da prekomerno težki posamezniki, nekaj v korist znižanja nivoja krvnega sladkorja, naredijo že, če namesto sedenja čakajo stoje. Intenzivna hoja pa je ponudila še boljše rezultate kot le stoječ položaj. Po mnenju raziskovalcev krepimo zdravje že z dvominutnim ”sprehodom” na vsakih 20 minut oz. petminutnim sprehodom na vsake pol ure.

Če torej med delovnim časom veliko sedite, se vsaj nekajkrat opomnite in sprehodite po pisarni oz. do sodelavcev. Pri tem ne gre za intenzivno hitrost hoje, dovolj bo že povsem običajno premikanje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.