O teh temah bi se morali pogovoriti s svojim osnovnošolcem

Magazin 05. Apr 202315:30
otroci
Profimedia

Čeprav se vam zdi še prehitro ali neprimerno, bi morali nekatere teme obdelati že v osnovni šoli, saj bo otroku to v prihodnosti prišlo prav.

Vzgoja ni lahka naloga in včasih je res težko izpeljati določene pogovore z otrokom, vendar je nujno, da jih. S spodnjimi temami začnite že v osnovni šoli, drugače jih le prestavljate in nikoli zares ne odprete.

O čem se morate pogovoriti z osnovnošolcem?

O spolnosti

To ste verjetno pričakovali in zagotovo boste rekli, da je prehitro govoriti o tej temi v osnovni šoli. Je res? V resnici se otroci proti koncu osnovne šole začnejo precej razvijati, preidejo v puberteto, nekatere deklice dobijo menstruacijo, začenjajo se prve ljubezni … Tudi v šoli bodo otroci imeli predavanje o spolnosti, vendar to ni dovolj.

Ko vas otrok povpraša po odnosih, razlikah med spoloma in podobno, ga ne zavrnite, temveč bodite pripravljeni na pogovor. Če bodo vedeli, da vam lahko vse zaupajo, se bodo tudi v prihodnje na vas obrnili z vprašanji, namesto da bi odgovore iskali drugje.

Staranje in smrt

Smrt je izredno neprijetna tema, ki jo otrokom radi prihranimo, saj ne želimo, da bi čutili negativna čustva. Vendar smrti nikomur ne morete prikriti ali ga pred soočenjem z njo obvarovati, zato je lahko škodljivo, če je v vaši družini ta tema tabu. Slej ko prej bo otrok doživel smrt ljubljenčka ali bližnje osebe, zato je bolje, da se z njim prej pogovorite.

Če razložite, da tako poteka življenje in da je pomembno, da izkoristimo vsak dan in trenutek, otroci na staranje in smrt ne bodo gledali s strahom in žalostjo, ampak tudi z razumevanjem.

O svoji službi

Veliko otrok ve, kaj počnejo njihovi starši, in znajo službo na kratko opisati, malo pa jih pozna podrobnosti. Če je vaša služba zanimiva in razgibana, delite ta del svojega življenja z otrokom. Naj vidi, koliko obveznosti imate, katere so pozitivne in negativne strani, zakaj vas polovico dneva ni doma …

Če otrok spoznava različne službe do podrobnosti, se bo lažje odločil za svoj poklic in hitro doumel pomen izobrazbe in odgovornosti.

O tem, kaj vas teži

Določene izzive in ovire otrokom prihranimo, ker jim v določeni starosti vsega še ni treba vedeti. A nekaj stvari, ki vas skrbijo in vam delajo preglavice, jim vseeno zaupajte. Tako bodo imeli vzornika tudi pri tem, kako se rešuje težave. Vedeli bodo, da vedno ni vse pravično, lepo in dobro ter da moramo včasih sami biti kos temu, s čimer nam postreže življenje. Dajte jim vedeti, da boste tu zanje, ko vas potrebujejo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.