Ob kateri uri v službi naredimo najmanj

Magazin 13. Nov 202305:34 0 komentarjev
Ženska za računalnikom
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški raziskovalci so ugotovili, da na delovnih mestih delavci najmanj naredijo ob popoldnevih, zlasti ob petkih.

Raziskovalci so dve leti spremljali 789 zaposlenih v pisarni, ki so delali zgolj na delovnem mestu in ne od doma, ter ugotavljali, v katerem delu dneva in tedna naredijo največ napak.

V nasprotju z drugimi raziskavami, ki so se ukvarjale s produktivnostjo delavcev, ta ni temeljila na samoocenjevanju ali informacijah nadrejenih, ampak so raziskovalci merili kakovost uporabe računalnika, kot so hitrost tipkanja, aktivnost miške in količina tipkarskih napak, piše N1 Beograd. Študija je bila objavljena v znanstvenem časopisu Plos One.

Ekipa je primerjala podatke o uporabi računalnika med različnimi dnevi v tednu in v obdobjih dneva in ugotavljala, kakšni vzorci so se pojavili. “Ugotovili smo, da se je uporaba računalnika med tednom povečala, nato pa ob petkih znatno padla,” je povedal Tehjun Roh iz teksaške fakultete za javno zdravstvo A&M, eden od avtorjev raziskave.

“Ljudje so vnesli več besed in večkrat premikali miške, z njimi bolj klikali ali drseli vse dni od ponedeljka do četrtka, v petek pa je bilo manj teh dejavnosti.”

Raziskovalci so ugotovili tudi, da se je uporaba računalnika zmanjšala vsako popoldne, zlasti ob petkovih popoldnevih. “To se ujema s podobnimi ugotovitvami, da se število nalog, ki jih delavci opravijo, stalno povečuje od ponedeljka do srede, nato pa se zmanjša v četrtek in petek,” je povedal Roh.

Fleksibilnost dela je ključnega pomena za zadovoljstvo

Raziskava je še ena v nizu podobnih, katerih namen je pomagati podjetjem za izdelavo strategij, ki bi optimizirale delovno uspešnost na delovnem mestu.

Tudi njeni rezultati so po mnenju avtorjev pokazali, da je fleksibilnost dela ključnega pomena za uspešnost in zadovoljstvo delavcev in posledično tudi podjetja. Prožne ureditve dela, kot je hibridno delo (delno od doma, delno na delovnem mestu) ali štiridnevni delovni teden, vodijo do srečnejših in produktivnejših zaposlenih, je zapisano v raziskavi.

Tovrstna ureditev omogoča delavcem, da prebijejo več časa z družinami, zaradi česar se zmanjšajo konflikti med delom in družino, prav tako pa jim daje več časa za vadbo in druge prostočasne dejavnosti, kar dokazano izboljšuje njihovo fizično in duševno zdravje,” je dejal Mark Benden, soavtor raziskave.

Poleg tega prožne ureditve dela lahko povečajo dobiček podjetja tudi na druge načine, kot je zmanjšanje porabe električne energije, ogljičnega odtisa in emisij ogljikovega dioksida.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!