Od kod izvira izraz “pasja vročina”? Razlaga vas bo presenetila

Magazin 17. Jun 202419:55 0 komentarjev
Pasja vročina
Foto: PROFIMEDIA

Izraz v resnici nima nič opraviti z našimi hišnimi ljubljenčki.

Morda se zdi, da prispodoba o pasji vročini izvira iz sočutja do človekovega najboljšega prijatelja, ki težko prenaša vročino, a to ni res, piše N1 Zagreb.

Besedna zveza “pasja vročina” je povezana z zvezdo Sirius, najsvetlejšo zvezdo na nočnem nebu. V naših krajih jo nizko nad obzorjem opazimo ob koncu jeseni in pozimi.

A Sirius je bil v antičnih časih kot najsvetlejša zvezda v ozvezdju Velikega psa viden poleti, natančneje konec julija ali v prvi polovici avgusta.

Stari Rimljani in stari Grki so zvezdo Sirius imenovali tudi Pasja zvezda. Nekoč je veljalo prepričanje, da prav ta “goreča” zvezda prinaša nesrečo, denimo sušo, uničenje pridelkov in širjenje stekline, zato so ji ljudje darovali žrtve: pse, ovce in vino. Dneve teh obrednih praznovanj so imenovali pasji dnevi.

“Od tu izvira izraz pasji dnevi, ki danes obstaja tudi v drugih evropskih jezikih, na primer angleško dog days, nemško die Hundstage, italijansko canicola, v slovanskih jezikih pa se nanaša na vročino, ki je značilna za obdobje od konca julija do sredine avgusta,” je za srednja.hr pojasnila jezikoslovka Barbara Kovačević z Inštituta za hrvaški jezik in jezikoslovje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!