Osupljivi prizori superjahte, ki se je za las izognila katastrofi

Magazin 24. Jan. 202221:13 > 25. Jan. 2022 10:381 komentar
Delite:
Jadrnica Galactica
Foto: Posnetek zaslona/Youtube: eSysman SuperYachts

Nizozemce, pa tudi številne po spletu, so osupnili prizori potovanja najdaljše in najhitrejše aluminijaste jadrnice na svetu. 80-metrsko prestižno plovilo, imenovano Galactica, je namreč šlo na pot iz ladjedelnice na jugu Nizozemske in preplulo več mostov in zapornic, v nekaterih primerih je šlo za las.

80-metrska aluminijasta superjahta Galactica je pot začela v nizozemskem mestu Oss na jugu države, kjer je ladjedelnica proizvajalca Heesen, in se ustavila v pristanišču Harlingen na severu, kjer bodo ladjo v prihodnje še preizkušali na morju in jo opremili.

Pri petdnevnem plutju so sodelovali številni člani posadke in tudi vlačilci, ki so ladjo usmerjali skozi infrastrukturne prepreke, kot so ozke zapornice in mostovi. V večdnevnem procesu so izjemno vlogo odigrale tudi vremenske razmere.

Več mesecev priprav

V mestecu Macharen jim je superjahto, kot je razvidno s posnetkov, uspelo za las “stisniti” skozi zapornice, rešilo pa jih je le 15 centimetrov prostora na vsaki strani. Zahtevna akcija se tu ni končala, saj je bil pravi podvig pravzaprav most na reki Maas. Ker je bila gladina vode nekaj časa previsoka, so morali počakati do večernih ur, da se je spustila dovolj nizko, da so z jahto lahko zapluli pod tamkajšnji most.

“Čakanje na plimo na celinskih vodah je ustaljen postopek pri razkošnih jahtah te velikosti,” je pojasnil tiskovni predstavnik podjetja Heesen. Ker pa takšen prevoz prav zares ni enostaven, zahteva več mesecev temeljitih priprav, za pot pa so potrebni različna dovoljenja in certifikati.

Tudi lokacija ladjedelnice je pripomogla k inovativnosti podjetja, saj se vseskozi zavedajo, da bodo morala njihova plovila na poti do svojega končnega cilja zaobiti različne ovire. “Imamo neverjetno srečo, da naše podjetje zaposluje najboljše pomorske arhitekte in inženirje v državi, ki skrbijo za gradnjo naših plovil,” je pojasnil direktor podjetja Arthur Brouwer.

80-metrska Galactica velja za najdaljšo in najhitrejšo jahto na svetu, ki je v celoti narejena iz aluminija.

**Avtorica: Tamara Hardingham-Gill/CNN

 

Komentari

Vaš komentar