9 mestnih hiš v Evropi, ki si jih morate ogledate

Potovanja 29. Apr 202306:56 1 komentar
Vroclav
Profimedia

V Evropi je mestna hiša običajno ena najlepših zgradb v celotnem mestnem jedru. V njih se nahaja mestna administracija, pogosto pa so v njej tudi županovi prostori. V Ljubljani je bila zgrajena v poznem 15. stoletju, leta 1484. Stavbenik je bil Peter Bezlaj. Baročno podobo, kakršna je sedaj, pa je dobila med 1717 in 1719. Takrat jo je dozidal in uredil stavbenik Gregor Maček starejši.

A seveda nima le Ljubljana lepe mestne hiše sredi svojega starega mestnega jedra. Številne evropske mestne hiše so stare stoletja in so različnih oblik, velikosti in barv, vsaka pa ima svojo burno zgodovino. Nekatere so bile požgane, nekatere so bila uničene in ponovno zgrajene do prvotnega sijaja, nekatere so ostala popolnoma nedotaknjena in segajo v srednji vek, renesanso in pozneje.

Ljubljana
Profimedia

Izbrali smo 9 najlepših mestnih evropskih hiš, ki jih obišče vsak turist v mestu:

Wiener Rathaus, Dunaj, Avstrija

dunaj
Profimedia

Sredi 19. stoletja je bila stara dunajska Mestna hiša premajhna tako, da so se odločili zgraditi novo. Na razpis se je prijavilo kar 64 arhitektov iz več evropski držav, zmagal pa je Nemec Friedrich von Schmidt. Palačo v neo gotskem stilu so zgradili leta 1883 in danes velja za eno glavnih znamenitosti Dunaja.

Liberecká radnice, Liberec, Češka

češka,
Profimedia

Neo renesančno stavbo so zgradili leta 1893 po načrtih dunajskega arhitekta Franza Neumanna. Mestna hiša ima bogato dekorirano fasado, redka vitražna stekla na oknih, nad glavnim vhodom pa je skulptura kiparja Theodorja Friedla.

Stary Ratusz, Vroclav, Poljska

vroclav
Proimedia

Stary Ratusz ali Stara Mestna hiša velja za eno največjih znamenitosti Vroclava. Stavbo v gotskem stilu so gradili in dograjevali približno 250 let, od konca 13. do sredine 16. Stoletja.

Neis Rathaus, München, Nemčija

Munchen
Profimedia

Nova mestna hiša je bila dokončana leta 1906 na severnem delu glavnega munchenskega trga Marienplatz (Marijin trg). Kompleks v neo gotskem stilu je iz opeke in školjčnega apnenca ter ima šest dvorišč. Skoraj 100 metrov dolga glavna fasada, ki gleda proti Marienplatzu, je bogato okrašena. Prikazuje vojvodo Henrika Leva in skoraj celotno rodbino Wittelsbach

Palacio de Cibele, Madrid, Španija

madrid
Profimedia

Palača Kibela ali Cibela (poganska in staro grška boginja – mati) je bila zgrajena v eklekticističnem slogu leta 1919 po načrtih Antonia Palaciosa in Joaquína Otamendija. V stavbi se je dolga leta nahajala pošta, od leta 2011 pa je v njej sedež madridskega mestnega sveta.

Palazzo Pubblico, Siena, Italija

siena
DDD

Palačo, ki se nahaja na glavnem mestnem trgu Piazza del Campo, so zgradili med leti 1297 in 1310. 102 metra visoki zvonik imenovan Torre del Mangia so postavili nekaj deset let kasneje. Zgrajena je v gotskem srednjeveškem stilu, v njej je bil sedež vlade takratne Republike Siene. V Italiji je še zelo znana Palazzo Vecchio (Stara palača) v Firencah.

Paleis op de Dam, Amsterdam, Nizozemska

amsterdam
Profimedia

Kraljeva palača, ki jo je projektiral Jacob van Campen leta 1655 – za časa nizozemske zlate dobe, je bila sprva mestna hiša, njena klasična fasada pa naj bi bila poklon Amsterdamu in njegovi vladi. Louis Bonaparte, brat Napoleona I, jo je naredil za svojo kraljevo palačo, ko je leta 1808 postal kralj Nizozemske. Kasneje je prešla v roke nizozemske kraljeve družine in tako je še danes.

Capitole de Toulouse,Toulouse, Francija

Toulouse
Profimedia

Originalna stavba Kapitola je bila zgrajene leta 1190, vendar so jo do danes večkrat obnovili in dogradili. 135 metrov dolga glavna fasada z osmimi značilnimi stebri iz roza marmorja je bila narejena v neo klasicističnem stilu leta 1750 po načrtih Guillauma Cammasa.

Stadhuis, Leuven, Belgija

Leuven
Profimedia

Čudovita Mestna hiša v mestu Leuven je bila zgrajena med letoma 1448 in 1469 v brabantskem poznogotskem slogu. Slovi po svoji bogati arhitekturi, saj je videti kot čipka iz kipov, stolpičev in drugih arhitekturnih elementov. V Belgiji je veliko lepih in izjemnih Mestnih hiš, na primer v Bruslju, Antwerpnu, Aalstu …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje