Kam odpotovati letos? To so top destinacije 2023

Potovanja 17. Feb 202312:45
Mont Blanc
Profimedia

Že načrtujete oddih v letu 2023, pa ne veste, kam bi se odpravili? Pobrskali smo po različnih potovalnih seznamih za to leto in izluščili peterico destinacij.

Po treh bolj zadržanih letih je turizem v 2023 spet v polnem zamahu. Kam boste letos odpotovali vi? Preverite nekaj navdihujočih idej.

Armenija

Čudovita država z bogato zgodovino in kulturo navdušuje s svojo pokrajino in naravnimi lepotami. Tu najdete mogočno Kavkaško gorovje in skrivnostno jezero Sevan pa tudi številna starodavna arhitekturna čudesa, kot sta tempelj Garni in samostan Haghpat.

Armenija je tudi raj za ljubitelje pohodništva, saj se lahko podate na 861 km dolgo Transkavkaško pot, ki vodi tod mimo, ali pa izberete katero izmed drugih slikovitih poti. Država je znana tudi po okusni kuhinji, ki temelji na svežih zeliščih in začimbah.

Bocvana

Od širnega prostranstva puščave Kalahari do bujnih gozdov delte Okavango, v Bocvani se najde nekaj za vsakogar. Eden od glavnih razlogov za obisk Bocvane pa so neverjetne divje živali, ki se prosto sprehajajo po naravnih rezervatih, pa tudi drugod.

Na skupinico slonov smo tako naleteli tik ob prečkanju meje. Bocvana je znana kot ena najboljših destinacij za safari v Afriki, poleg tega pa slovi po veliki populaciji slonov, katerih obstoj pa je zavoljo človeštva ogrožen.

Korzika

Francoski otok v Sredozemlju na prvi pogled deluje kot mešanica obale južne Kalifornije, francoske riviere in podeželske Italije. Francoščina je uradni jezik, vendar se korziščina, podobno kot številna narečja, govori povsod in je velik vir ponosa za močno neodvisne Korzičane.

“L’île de beauté”, francoski izraz za “otok lepote”, vas bo brez dvoma navdušil. Od razgibanih, s snegom pokritih gora do plaž, ki se kosajo z najlepšimi rajskimi – Korzika nosi v sebi prav poseben čar, zaradi katerega se turisti radi vračajo.

Curacao

Če iščete tropski raj, dodajte Curaçao na svoj seznam počitniških želja. Skupaj z Arubo in Bonaireom, Curaçao predstavlja zadnjo tretjino otokov ABC, skupine nizozemskih karibskih otokov ob obali Južne Amerike. Ker leži tik pod pasom orkanov, je so tod tropske nevihte le redke. Poleg lepih plaž je Curaçao znan po odličnih pogojih za potapljanje in, seveda, istoimenski alkoholni pijači z okusom pomaranče.

Za začetek obiščite glavno mesto Willemstad in si oglejte pisane zgradbe ter živahne freske, zvečer pa se razvajajte na kateri izmed tropskih plaž.

Edinburgh

Edinburgh ponuja edinstveno mešanico zgodovinskega šarma in umetnosti, zaradi česar je kot nalašč za vse, ki jih zanimata kultura in zgodovina.

Mesto je dom nekaterih najbolj osupljivih arhitekturnih znamenitosti na svetu, vključno z Edinburškim gradom, poleg tega pa vsako leto gosti enega največjih festivalov umetnosti in kulture na svetu – The Edinburgh Fringe.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.