Ljubico so skupaj z dvema otrokoma pregnali iz penziona in to samo zaradi kolača

Potovanja 05. Jul 202311:07 12 komentarjev
Grčija
PROFIMEDIA

Na nekaterih grških plažah veljajo stroga pravila glede nošenja hrane in pijače na plažo, ki so v lasti tamkajšnjih hotelov ali apartmajskih kompleksov. Nekateri lastniki so tako brezkompromisni, da goste ob ponavljajočih se kršitvah celo odslovijo iz svojih nastanitev. Pred kratkim je tako lastnik enega izmed letovišč 'na cesto' postavil mamo z dvema otrokoma.

Mati samohranilka iz srbskega mesta Jagodina je med dopustovanjem na polotoku Halkidika doživela veliko nevšečnost. Svoje nezadovoljstvo je delila v eni od skupin na Facebooku, v kateri turisti iz Srbije delijo svoje izkušnje glede počitnic v Grčiji. Po objavi njene izkušnje so se na družbenih omrežjih začela razkrivati ​​nekatera “nova pravila” grških gostincev, ki turiste spravljajo v slabo voljo, piše srbska Nova.rs.

Začelo se je s tortico iz slaščičarne

Neprijetnost se je turistki iz Srbije zgodila pretekli teden, ko je skupaj z deset in pet let starima otrokoma dopustovala na plaži Nea Flogita na grškem polotoku Halkidika, kjer so bivali v lokalnem penzionu. Dopusta pa niso mogli užiti do konca, saj jih je lastnik penziona, ki je del letovišča, predčasno postavil na cesto. Kot razlog je navedel njihovo nekulturnost.

“Vsako leto gremo na dopust in kaj takega se nam še ni zgodilo. Nastanili smo se v penzionu, kjer smo imeli zajtrk in večerjo, za kosilo pa smo se odpravili drugam – ali smo jedli na plaži ali pa smo šli v mesto. Nekaj ​​smo kupili v mestu in potem jedli v penzionu,” opisuje 37-letna Ljubica J. Četrti dan dopusta pa se je zapletlo, ker so si na plažo prinesli slaščice, ki so jih kupili na poti do tja.

“Otroci so v slaščičarni videli torte. Ker smo v hotelu zajtrkovali različne čajne piškote, so si zaželeli malo spremembe. Kupila sem jim tortice, ki so nam jih zapakirali, dobili smo vilice in se odpravili na plažo. Takoj, ko smo prispeli, smo jih začeli jesti. Ravno v tistem trenutku se je pojavila oseba in nam rekla, naj pecivo zapakiramo v vrečko, ker je strogo prepovedano jesti hrano, ki ni bila kupljena na plaži,” opisuje. Bili so začudeni, vendar so pojasnilo, češ da je politika hotela takšna, da je na plaži prepovedano jesti hrano, ki ni iz njihovega bara in taverne, skušali sprejeti z razumevanjem.

“Dobro, razlog je sicer popolnoma nesmiseln, otroci so pač otroci, kaj je narobe z malico, ampak dobro. Razumem, to je tako, kot če bi šel v restavracijo na pijačo, pa iz torbe vzameš tortico ali kaj podobnega,” je zapisala in dodala, da jo je ob tem begalo, ker so bili na plaži tudi gostje drugih hotelov, ki verjetno prigrizkov niso kupili v njihovi taverni.

Nov dan, nove nevšečnosti

Naslednji dan je sledil nov zaplet. Po njenih besedah so otroci ​​spakirali hrano, ki je pri zajtrku niso mogli pojesti, in ji jo dali, da jo odnese na plažo. Tu pa se je spet zapletlo.

Pojasnila je, da so se šli po kopanju s prineseno hrano malo okrepčat, ko se je znova pojavila ista oseba, ki jo je tokrat spremljal tudi lastnik penziona. “Začeli sta nas zmerjati, češ, kakšni ljudje smo, kako se obnašamo, da drugim gostom dajemo slab zgled s tem, da na plažo prinašamo hrano, da nas je lahko sram in podobno. Spraševali sta nas, ali nismo imeli dovolj hrane v restavraciji, da jo moramo nositi še na plažo,” pripoveduje v objavi.

Konflikt se je zaključil tako, da jim je lastnik rekel, naj spakirajo in odidejo z njegove plaže in iz njegovega apartmaja. Pri tem je ostal neomajen kljub prepričevanju, da so hrano, namesto da bi jo zavrgli, odnesli s seboj na plažo.

“Nikamor se nisem mogla pritožiti. Vrnili smo se v apartma, se na hitro spakirali in se odjavili. Niso nam niti vrnili denarja za pet dni, ki so nam še ostali. Nisem vedela, kaj naj storim,” je bila ogorčena srbska turistka in dodala, da je na njihovo srečo dogajanje na plaži opazovala ženska, ki jim je pomagala najti drug apartma.

“Še vedno ne morem verjeti, kaj se je zgodilo. Razumem, da so nas prvič opozorili, ker hrana ni bila iz njihove restavracije. Toda, da so ponoreli, ker smo na plažo prinesli njihovo hrano … nikoli več ne pridem k njim, fuj,” je v jeznem tonu zaključila svoj zapis.

Grčija
PROFIMEDIA

Nova pravila grških gostiteljev

V srbski Facebookovi skupini “Grčka info” so tudi drugi turisti opisovali izkušnje, ki so jih doživeli na grških destinacijah. Med drugim se najdejo tudi opisi podobnih pripetljajev na isti plaži.

“Vse, ki hodijo v Nea Flogito, želim opozoriti na lastnika plaže in slaščičarne,” je zapisal eden od turistov in dodal, da je treba naročiti takšno število pijač, kolikor je ležalnikov. “Pijača pa je dražja kot drugje, pomarančni sok je 6,5 evra, pivo pa 6 evrov. Naročilo je treba oddati takoj po prihodu na plažo in ne kasneje. Izogibajte se jih.”

Plaz kritik na omenjeno plažo se je nadaljeval tudi v naslednji objavi. “Želim se pridružiti kritiki lastnikov plaže Nea Flogiti. Bili smo gostje Hotela M. V hotelu smo naročili pijačo z ležalniki, mož pa mi je šel po sadno torto v bližnjo slaščičarno in si ob tem kupil še kepico sladoleda, da bi jedel na plaži. Barman omenjenega hotela je arogantno prišel in začel kričati, da ne sme jesti sladoleda in torte na plaži. Kaj se dogaja?!” je zapisala.

Dodala je, da je celo videla ljudi, ki so se skrivali, medtem ko so na plaži jedli sadje, ter babice, ki so skrivale sendvič, da bi ga lahko dale svojim vnukom. “Kot hotelska gostja sem zajtrkovala in plačala pijačo za na plažo v hotelu, ne smem pa s seboj vzeti sladoleda?! Ali zato potem na plaži strežejo krompirček, bruskete in podobne neumnosti. Škoda,” je zapisala.

Kriva lokalna samouprava?

Tudi z nekaterih drugih grških plaž turisti poročajo o nenavadnih situacijah, ki so jih doživeli. “Na plaži Megali Amos na Skiathosu je do mene pristopila prijateljica in izmenjala sva nekaj besed. Po nekaj minutah so prišli do mene in zahtevali, da plačam 5 evrov, čeprav ni uporabljala ležalnika in je le stala poleg mene,” je svojo izkušnjo opisal eden izmed turistov.

Nekoliko bolj razumevajoč pa je skušal biti eden izmed drugih uporabnikov. “Ne gre za nenasitne Grke, ampak za to, da so jim letos odpovedali najem plaž in vseskozi prihajajo inšpekcije ter preverjajo delavce. Zato oni niso krivi, kriva je lokalna samouprava”, je pojasnil razloge za tovrstne situacije.

Avtorica: Sanja Radovanović/Nova.rs

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje