Raziskovalka razkrila srhljivo skrivnost največje oceanske luknje

Potovanja 21. Apr 202405:28 5 komentarjev
Velika modra luknja, Belize
Foto: PROFIMEDIA

Odprava v največjo oceansko modro luknjo je v njej naletela na srhljivo odkritje, na dnu pa skrivnost, ki mogoče nikoli ne bo pojasnjena.

Ob obali Belizeja je največja oceanska modra luknja na svetu, nekakšna podvodna vrtača. Znana je kot Velika modra luknja, ker je velika in videti modra.

Njen premer znaša 318 metrov, globoka pa je 124 metrov. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja jo je populariziral slavni raziskovalec in potapljač Jacques Cousteau, nato pa je postala priljubljena potapljaška točka, vendar se je zaradi globine 124 metrov težko spustiti do dna. Velika modra luknja, o kateri smo sicer že pisali, je sicer del Unescove svetovne naravne dediščine.

Leta 2018 se je odprava s Cousteaujevim vnukom Fabienom, milijarderjem Richardom Bransonom in raziskovalko National Geographic Eriko Bergman z dvema  raziskovalnima podvodnima ploviloma spustila na njeno dno.

Modre luknje so nastale v pretekli ledeni dobi, ko je bila morska gladina 100 do 120 metrov nižja od sedanje. Takrat je bilo območje izpostavljeno eroziji zaradi vremenskih vplivov, ko je voda izjedla globoke luknje v apnenec. Nastale so na enak način kot vrtače na Krasu. Proces se je končal, ko se je ob koncu ledene dobe dvignila gladina morja in luknje zalila. Večina modrih lukenj sicer vsebuje tako sladko kot slano vodo.

Potapljača v Veliki modri luknji
Potapljača v Veliki modri luknji (Foto: PROFIMEDIA)

Smeti, plastenke, kamera s fotografijami in trupli

Ko so se spustili do globine približno 90 metrov, so naleteli na plast vodikovega sulfida, pod katero je bila voda temna, in brez življenja.

Kot je za Newsweek povedala Bergman, pod to točko v vodi ni bilo kisika, kot tudi ne morskega življenja, v luknji pa so potapljači našli kup smeti – predmetov, ki so se z leti znašli v njej, vključno s plastenkami in GoPro kamero s fotografijami s počitnic.

Prav tako je bilo tam na stenah luknje “na stotine školjk” in sledi, ki so jih naredili potapljači, ki so poskušali pobegniti iz luknje. Našli pa so tudi trupli dveh potapljačev, ki sta bila pogrešana. Ekipa je trupli pustila tam, kjer jih je našla, obvestila pa je lokalne oblasti, ki so se prav tako odločile, da ostankov ne bodo prenesle na površje.

Nenavadni krogi, ki bodo morda za vedno skrivnost

Bergman je še povedala, da je na dnu luknje našla vrsto "nenavadnih sledi". Opisala je "križajoče se kroge okoli središča luknje", vendar znakov, po katerih bi lahko sklepala, kako so ti krogi nastali, ni bilo. Tako je to skrivnost, na katero morda ne bomo našli odgovora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje