Meteorolog: V torek spet sneg do nižin. Kje ga bo zapadlo največ?

Slovenija 21. Apr 202409:08 1 komentar
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Zima še ni rekla zadnje, za nami je namreč še ena mrzla noč, ko so se marsikje temperature spustile pod ledišče. Pozeba bo grozila tudi v noči na ponedeljek, v torek pa bo najverjetneje celo ponovno snežilo do nižin. Koliko snega lahko zapade in kje, nam je pojasnil dežurni Arsov vremenoslovec Blaž Šter.

“Če odštejemo višje lege, je bilo najbolj hladno v Ratečah, kjer so izmerili minus 5,1 stopinje Celzija,” je za N1 pojasnil dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter.

Temperature pod lediščem pa so izmerili tudi v Logatcu (-4,1 stopinje Celzija), v Zadlogu (-4 stopinje Celzija), na Babnem polju (-3,8 stopinje Celzija), v Zgornji Radovni (-3,4 stopinje Celzija), v Lokah in Logarski dolini (-2,9 stopinje Celzija). Pa tudi v Šmartnem pri Slovenj Gradcu (-2,6 stopinje Celzija), Bohinjski Češnjici (-2,5 stopinje Celzija) in na Jezerskem (-2,2 stopinje Celzija).

Kot je še izpostavil dežurni Arsov prognostik, je zanimivo predvsem to, da so se temperature prvič spustile pod ledišče tudi v Biljah in Tolminu, torej v krajih na Primorskem, ki sicer ležijo na hladnejši legi, a je v minulih dneh živo srebro vztrajalo nad 0 stopinj Celzija. “Ti konci so običajno toplejši, medtem ko je bilo na Štajerskem pod ničlo na Ptuju, v Celju, ponekod pa so zaradi rahlega vetra temperature zdržale nad lediščem,” je še pojasnil Šter in dodal, da se zaradi veliko oblačnosti temperature niso pretirano spustile tudi na jugovzhodu Slovenije.

Pred nami še ena hladna noč in nevarnost pozebe

Tudi v noči na ponedeljek se bodo temperature po državi spustile pod ledišče, opozarja dežurni vremenoslovec. Pri tem pa poudarja, da se bo postopno začelo oblačiti, kar da je olajševalna okoliščina.

“Predvsem v zahodnih in jugozahodnih krajih, kjer jutranje temperature verjetno ne bodo tako nizke, v osrednji in vzhodni Sloveniji pa bo verjetno jutri zjutraj še bolj hladno kot danes, kajti posebnega vetra ne bo,” nam je pojasnil. Dodal je, da bo marsikje povsem mirno, zato vremenoslovci tudi za jutri zjutraj napovedujejo podobne temperature, predvsem v jugovzhodnih, osrednjih in severovzhodnih predelih države pa verjetno še kakšno stopinjo manj.

Na vidiku je tako zopet nevarnost pozebe, ki je že v noči s sobote na nedeljo prizadela nekatere kraje po Sloveniji. Kot je pojasnil Šter, pa bo v ponedeljek zjutraj verjetno najbolj na udaru predvsem štajerski, pomurski in dolenjski del države. Danes je bil najbolj na udaru osrednji del države ter nekateri primorski predeli, kjer so predvsem zelo občutljive vrste utrpele največjo škodo.

Pozeba
Foto: BOBO

Pred nami bolj zimski kot spomladanski dnevi

Vremenoslovci ob tem še napovedujejo, da se bo v ponedeljek spet pooblačilo, napovedan pa je tudi nov val padavin. “Na nekaj ploh lahko računate že danes, v ponedeljek pa prihaja oblačen padavinski sistem, kar pomeni, da se bodo v večernih urah padavine krepile ter v noči na torek zajele vso Slovenijo,” je pojasnil Šter.

Meja sneženja se lahko glede na trenutne napovedi zelo spusti. Z vzhoda bo dotekal razmeroma hladen zrak, kar pomeni, da lahko v torek zjutraj belo odejo pričakujemo tudi po nižinah. “Sneg se bo sicer sproti talil, predvsem v višjih legah, nad okoli 600 metrov, pa lahko do jutra zapade tudi med pet in deset centimetrov snega,” nam je še pojasnil Šter.

V nižjih legah bo po napovedih sneg v torek čez dan prehajal v dež. “Kljub temu bodo predvsem višje ležeči kraji bolj zimski kot pomladanski, drugod pa bo sveže in hladno z dnevnimi temperaturami med šest in sedem stopinj Celzija.” Tudi v sredo naj bi se padavine še nadaljevale, otoplitev pa skladno z napovedmi lahko pričakujemo šele po četrtku, ko bo vreme zopet bolj suho.

“Za počitnice, ki se začenjajo prihodnji vikend, pa kaže na precejšnjo otoplitev, kar pomeni, da bodo temperature hitro naraščale ter ponovno presegle mejo 20 stopinj Celzija,” je še napovedal Šter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje