Ena največjih skrivnosti: kaj se skriva na dnu Velike modre luknje?

Magazin 08. Jul 202219:27 > 09. Jul 2022 08:55 0 komentarjev
Velika modra luknja
PROFIMEDIA

Velika modra luknja (angleško Great Blue Hole) velja za eno največjih oceanskih skrivnosti in zanimivosti na svetu. Leži v Karibskem morju, na najnižji točki pa je globoka okoli 125 metrov. Temno moder krog sredi oceana, ki ima premer 300 metrov, je zelo priljubljena točka za potapljanje.

Izrazito temno moder krog, skoraj že črn, se nahaja sredi belizejskega koralnega grebena, ki je za avstralskim drugi največji na svetu. Oceanska skrivnost je že desetletja priljubljena točka potapljačev in raziskovalcev morja. Leži okrog 100 kilometrov ob Belizeja, ki leži v Srednji Ameriki.

Premer Velike modre luknje, ki je iz zraka videti kot popoln krog, je več kot 300 metrov, najgloblji del pa leži okoli 125 metrov pod morsko gladino, s čimer je to druga najgloblja takšna geološka tvorba na svetu. Pred njo je le Zmajeva luknja v Južnokitajskem morju.

Velika modra luknja
PROFIMEDIA

Nastala je kot jamski sistem v zadnjem ledeniškem obdobju, ko je bila gladina morja bistveno nižja. Velika modra luknja je postala znana oziroma popularna po letu 1971, zato pa ima zasluge francoski raziskovalec Jacques Cousteau, ki jo je uvrstil med pet najboljših krajev za potapljanje na svetu.

Njeno notranjost so raziskovali že mnogi, velika skrivnost in številne skrivnosti pa so bile povezane z njenim dnom. Pred leti je svojo ekipo ob obalo Karibskega morja poslal tudi milijarder Richard Branson. Njihova naloga je bila, da pokažejo, kaj je na dnu te skrivnostne luknje.

V več potopih so ustvarili 3-D zemljevid njenega najglobljega dela, ob tem pa so odkrili tudi stalaktit, kar naj bi dokazovalo, da je bila morska gladina veliko nižja kot danes. Stalaktiti namreč nastanejo le na suhem – najdemo jih na stropih kraških jam.

Velika modra luknja
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!