Sonce in rajske plaže: nekateri bodo za silvestrovanje odšteli več tisočakov

Potovanja 26. Nov 202314:34 1 komentar
Karibi
Foto: PROFIMEDIA

Od 'najdaljše' noči v letu nas loči še dober mesec dni. Kljub temu pa so nekateri z mislimi že na dopustu, saj je velika večina turističnih aranžmajev za tisti čas že prodanih. V turističnih agencijah opažajo, da Slovenke in Slovenci silvestrovo radi preživijo v tujini. Kam najraje pobegnejo in kako globoko so pripravljeni seči v žep?

Bliža se – vsaj za nekatere – najlepši čas v letu, ko se na ulice slovenskih mest vračajo koncerti in božično-novoletni sejmi. Nekateri pa si skok v novo leto raje privoščijo v tujini, za kar so pripravljeni seči tudi globoko v žep.

Slovenke in Slovenci, ki novega leta ne želijo pričakati doma, konec decembra najraje počitnikujejo “nekje na toplem”, se sproščajo v termah, silvestrujejo na Jadranu ali v kateri od evropskih prestolnic.

V turističnih agencijah pravijo, da so s prodajo potovanj v božično-novoletnem času zelo zadovoljni. Velika večina programov je že prodana, za silvestrovanje v tujini pa se je letos odločilo več naših državljanov kot pred letom dni. Pri Relaxu denimo zaznavajo približno 15 odstotkov večje povpraševanje kot lani. “Nasploh pa trend silvestrovanja v tujini narašča,” je za N1 povedal Jože Režonja iz Relaxa. Dodal je, da se je lani še precej poznalo pokoronsko obdobje, letos pa se je “recimo stanje normaliziralo”.

Tudi pri Palmi opažajo veliko povpraševanje, zasedenost pa je v primerjavi s prejšnjimi leti večja. “Še vedno pa se spopadamo s pomanjkanjem kapacitet, tako da so kar mnoga potovanja in destinacije že razprodani. Velja pravilo, da na ponudbo v ‘zadnjem trenutku’ ni mogoče računati,” pravijo o zasedenosti aranžmajev.

In kje bodo letos božično-novoletne praznike preživeli Slovenci in Slovenke?

V Palmi pravijo, da je za njihove goste prva izbira skok v toplejše kraje: na Madeiro, Malto, v Egipt, Valencio, Porto in Lizbono, Dubaj in Abu Dabi. Nekateri pa se počitnice odločijo preživeti v Omanu, Maroku in Jordaniji. Že tradicionalno se Slovenci in Slovenke na silvestrovo radi odpravijo v večja evropska mesta in na znane destinacije: v Istanbul, Pariz, na Sicilijo, v Apulijo, Valencio, Barcelono, Budimpešto, Sarajevo in Beograd. Vse bolj priljubljena postaja tudi Laponska, kjer gosti potrkajo na vrata Božička.

Precej zanimanja pri agenciji opažajo za nekoliko bolj oddaljene in ‘sanjske’ destinacije, kot so Maldivi, Sejšeli, Zanzibar, Dominikanska republika in Mehika, veliko zanimanja je tudi za smučanje ter krajše odklope v Sloveniji in sosednji Hrvaški. “Načeloma podobno kot lani, so pa v porastu potovanja po svetu, se pravi daljši potovalni odklopi in raziskovanja,” dodaja Nena Kraševec iz Palme.

Karibi
Foto: PROFIMEDIA

Eksotična silvestrovanja tudi več tisoč evrov

V turistični agenciji Relax pa pravijo, da bo precej njihovih gostov silvestrovo preživelo v Vodicah in v drugih mestih ob Jadranu, kot so Poreč, Umag, Novi Grad in Rabac. Slovenci se precej zanimajo tudi za silvestrovanja v Sarajevu, Vojvodini, Novem Sadu in Beogradu ter za nekatere evropske prestolnice. Nekateri pa bodo leto 2024 pričakali na slovenski obali in v zdraviliščih in termah po Sloveniji. “Letos opažamo, da ljudje predvsem iščejo hotele oziroma wellnese z ogrevanimi bazeni. Tu in tam kdo vpraša tudi za smučarski paket,” dodaja Režonja.

Nemalo Relaxovih gostov se je prav tako odločilo za nekoliko bolj eksotične kraje, kot so Maldivi, Sejšeli, Zanzibar, Mavricij. Precej rezervacij pa imajo za raziskovanje Karibov, predvsem Mehike, Kube, Dominikanske republike in Arube. “Seveda gosti posegajo po teh aranžmajih zaradi ugodnega vremena,” pojasnjuje Režonja.

Kaj pa cene? Pri Palmi pravijo, da tako kot so različni gosti in njihove želje, so različni tudi zneski, ki jih odštejejo za novoletna potovanja. Za enodnevno silvestrovanje v Benetkah boste tako odšteli 65 evrov, za malo daljši dopust na bolj eksotični destinaciji pa nekaj tisoč evrov.

Pri Relaxu je medtem za tridnevno silvestrovanje v Vojvodini treba odšteti 299 evrov, precej dražja pa so potovanja na eksotične destinacije – zanje je treba odšteti tudi več kot 2.000 evrov. Na primer, 10-dnevne počitnice v Mehiki stanejo med dva in tri tisoč evrov, odvisno od ponudbe in hotela. Na splošno pa so paketi za Karibe dražji od dva tisoč evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje