Ste že kdaj slišali za srbske Benetke?

Potovanja 04. Mar 202405:20 0 komentarjev
Knjaževac
Foto: PROFIMEDIA

Mesto Knjaževac na vzhodu Srbije velja za najlepše v tem delu države. Domačini in turisti ga imenujejo kar srbske Benetke.

Mesto Knjaževac ima številne mostove in zelo barvite zgradbe, od tod tudi ime srbske Benetke. Nekateri pa temu kraju na vzhodu Srbije pravijo tudi mali Pariz. Tu je bila namreč nekoč ena taverna na vsakih 100 ljudi, pa tudi zato, ker pročelja starega bazarja res spominjajo na mesto svetlobe.

V mestu se močno čuti duh preteklosti in nikogar ne pusti ravnodušnega. Običajno ljudje pravijo, da je Knjaževac zelo presegel njihova pričakovanja.

Mnogi pravijo, da je najlepši del tega očarljivega mesta stari bazar. Zgornji del je iz časa Turkov, tam so stavbe, ki so bile nekoč trgovine in obrtniške delavnice, spodnji del pa je nastal po osvoboditvi.

Knjaževac
Foto: Google Zemljevidi

Pridih preteklosti, zanimiva arhitektura, mostovi, tesno povezane hiše v pastelnih odtenkih, ki odsevajo v vodi, so prava paša za oči za vse, ki pridejo v Knjaževac. Navsezadnje se njegovemu šarmu ni mogel upreti niti slavni arhitekt Le Corbusier. Tam je leta 1910 po navdihu slikovite pokrajine naredil risbo, ki jo danes hrani Narodni muzej v Beogradu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!