V Pompejih odkrili fresko, na kateri je domnevna predhodnica pice

Potovanja 27. Jun 202315:21 0 komentarjev
Pompeji
PROFIMEDIA

Arheologi so na zidu ene od hiš v Pompejih odkrili fresko z domnevnim predhodnikom znamenite italijanske pice, je sporočilo italijansko ministrstvo za kulturo. Na okoli 2000 let stari freski v arheološkem parku v Pompejih je upodobljen ploščat kruh, ki so ga verjetno jedli s sadjem, kot so datlji ali granatno jabolko, ali začimbami.

Fresko z motivom tihožitja so v zadnjih dneh odkrili v atriju hiše blizu pekarne, ki so jo delno izkopali v 19. stoletju. Arheološka izkopavanja na območju so znova začeli januarja, po poročanju tujih tiskovnih agencij piše v sporočilu italijanskega ministrstva za kulturo.

Ploščat kruh, ki spominja na pico, je na srebrnem pladnju, na katerem so še kelih za vino, suho sadje in cvetje. Čeprav tehnično ne gre za pico, saj jed nima klasičnih sestavin, kot sta paradižnikova omaka in mocarela, bi šlo po oceni strokovnjakov lahko za daljnega sorodnika priljubljene današnje italijanske specialitete.

Pompeji, ki jih je leta 79 uničil izbruh ognjenika Vezuv, so okoli 23 kilometrov oddaljeni od Neaplja, ki velja za zibelko pice. Najdišča, kjer vedno znova odkrivajo senzacionalne najdbe, so ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Italiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!