Koliko vas bodo stale sedemdnevne počitnice v najdražjem hrvaškem mestu

Magazin 29. Jul 202211:222 komentarja
Delite:
Zadar
Foto: N1

Poletje na Hrvaškem je posebno doživetje. A to doživetje vsekakor stane veliko, še posebej v Zadru, ki je po zadnjih raziskavah najdražje mesto na Hrvaškem. Po podatkih tamkajšnjega državnega statističnega urada bi štiričlanska družina za sedemdnevni dopust potrebovala okoli 2000 evrov.

Zadar je ena izmed priljubljenih destinacij za poletne počitnice na Hrvaškem. Tako za tuje kot domače turiste. Vprašanje je le, koliko ljudi si to lahko privošči.

Življenjski stroški v Zadru so po podatkih spletne strani za spremljanje življenjskih stroškov Numbeo dvakrat višji od hrvaškega standarda in znašajo okoli 2.660 evrov na mesec. “Moram se ukvarjati z različnimi poklici, da bi preživel. Nikoli nisem verjel, da bom moral toliko delati, samo da preživim,” pravi lokalni prebivalec.

Namestitev stane 100 evrov na noč za sobo, pa še 100 evrov na dan je treba odšteti za hrano in pijačo, pravijo domačini. “Povprečna hrvaška družina si tega ne more privoščiti, ker ima v žepu 1000 evrov.”

Za sedem dni v centru Zadra bo družina odštela okoli 300 evrov na dan, zunaj mesta na lokacijah, kot so Vir, Iž ali Bibinje, pa med 150 in 200 evrov na dan. To je približno 2000 evrov oziroma dve povprečni mesečni plači na Hrvaškem.

Cena hrane in pijače je odvisna od stanja v denarnici

“Cene so višje od prvega julija, a tudi te cene imajo svoj trg in povpraševanje. Štiričlanska družina lahko v Zadru še vedno najde apartma za 80 do 100 evrov na noč,” pravi Daniel Radeta, predsednik Zadrskega združenja najemnikov.

Cena hrane in pijače je odvisna od stanja v denarnici. Prebivalci Zadra poudarjajo, da je 100 evrov na dan dovolj. Odločili smo se, da to preverimo. Najprej smo se usedli na kavo. Gostinci so cene dvignili za 10 odstotkov. “Ena runda pijače za štiri osebe je okoli 10 evrov. In to je za kavo in mineralno vodo. Če bodo vzeli koktajle, se to podvoji,” poudarja Robert Kovačević, predsednik gostinskega združenja v Zadru.

En obrok je od 40 do 100 evrov za družino. Zato bodite previdni, kje sedite. “Eno kosilo in večerja za dve osebi sta okoli 40 evrov. Za štiri osebe pa, s steklenico vina, okoli 100 evrov ali več,” pravi natakar Dominik. Dodaja, da je 90 odstotkov tujcev, domačih skorajda ni. Cene sladoleda so od 1,6 do 2,4 evra za kepico.

Tudi odhod na plažo ni več brezplačen užitek. V Petrčanah je vstop na zasebno plažo 7 evrov. A obiskali smo tudi javno plažo. Cene so enake kot povsod: kava in sendvič sta okoli 7 evrov, ostale dobrote pa od 15 do 40 evrov. Ogled otokov je približno 40 evrov na osebo. Zato se za tak izlet odločajo le tujci. “Glede na to, da gre za turo, ki traja tri ure, ni predrago. Mislim, da je to zelo ugodna cena,” je za N1 Zagreb dejal turist.

Največ denarja bodo obiskovalci odšteli za hrano in spominke, a vtis je, da visoke cene turistov – čeprav se zavedajo, da je vse skupaj dokaj drago – vseeno ne motijo. “Da, mislim, da je dražje kot v drugih državah v Evropi. A cene so nekoliko nižje kot na Švedskem,” pravi turist.

Komentari

Vaš komentar