Raziskava: Kozarec pomarančnega soka na dan odžene zdravnika stran

Magazin 02. Sep 202209:30
Smuti ingver pomaranča
Profimedia

Vsakodnevno pitje pomarančnega soka lahko po najnovejši študiji blagodejno vpliva na zdravje vašega srca.

Če ste se doslej izogibali pitju naravno iztisnjenega pomarančnega soka, je morda čas, da si vendarle natočite kozarček. Marsikdo sadje povezuje z visokimi vrednostmi sladkorja in se mu zatorej ob jutrih izogiba. A po zadnji študiji sodeč, pitje 100-odstotnega pomarančnega soka vašemu zdravju nadvse koristi.

Pomarančni sok je namreč bogat z antioksidantom hesperidinom, ki ga najdemo v agrumih, kakršni so pomaranče, limone, grenivke … Pitje naravnega pomarančnega soka tako zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, izboljša zdravje krvi in zmanjša verjetnost za kronična vnetja.

Hesperidin

Hesperidin je vrsta flavonoida, ki pripomore k proizvodnji adiponektina, hormona, povezanega z razgradnjo maščobnih celic. ”Kot antioksidant pomaga varovati celice pred oksidativnim stresom, ki lahko vodi v srčna obolenja. Primarno je prisoten v citrusih, torej pomarančah, limonah, grenivkah in mandarinah; pa tudi v njihovih sokovih,” pojasnjuje certificirana dietetičarka Amy Goodson, avtorica knjige The Sports Nutrition Playbook.

POMARANČA
PROFIMEDIA

Po mnenju nutricionistke Lauren Manaker pa pomarančni sok zmanjša tveganje za pojav kardiovaskularnih bolezni in ishemične možganske kapi: ”Posebni flavonoidi, kot je hesperidin, so bili povezani z zmanjšanim tveganjem za pojav kardiovaskularnih bolezni, zmanjšanim tveganja za možgansko kap pri moških in ženskah ter zmanjšanim tveganjem za razvoj koronarnih srčnih bolezni pri ženskah v menopavzi.”

Zato naslednjič v trgovini kupite še nekaj pomaranč in si ob jutrih privoščite sveže iztisnjen pomarančni sok, ki bo po mnenju strokovnjakov blagodejno vplival na vaše zdravje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.