Srbkinja z zlato krvno skupino znana po vsem svetu

Magazin 16. Jan 202211:59 1 komentar
Milica Mučalica
RADIO TELEVIZIJA SRBIJE

Na svetu je le devet živih darovalcev z najbolj redko krvno skupino, imenovano Rh-null. To zlato krvno skupino so potrdili le pri 43 ljudeh na svetu, med njimi je tudi Beograjčanka Milica Mučalica. Zanjo je slišal ves svet, ker je rešila življenje zdajšnjemu direktorju Fife.

Gianni Infantino, zdajšnji direktor Mednarodne nogometne zveze, je imel v otroštvu redko bolezen. Edina rešitev zanj je bila transfuzija krvne skupine Rh-null, ki jo je imelo takrat na svetu le 18 ljudi. Ena od njih je bila Milica Mučalica iz Beograda.

Ko so jo leta 1970 – ko se je rodil Infantini – prosili za pomoč, se je nemudoma odločila, da mu bo darovala kri. Le nekaj mesecev pred tem je bila Milica operirana zaradi tumorja na maternici.

Gianni in njegova družina sta nato 20 let skušala najti darovalca krvi, a brez uspeha. Zahvaljujoč lokalnim medijem je Infantinu uspelo stopiti v stik z njo. Nato jo je povabil v Zürich, da bi se spoznala osebno.

Gianni Infantino
PROFIMEDIA

“Z Giannijem sva se pogovarjala po telefonu in bilo je zelo prijetno. Vprašal me je, kako sem, in se mi zahvalil za to, kar sem naredila, ko je bil majhen. Nekoč ga bom obiskala, ko ne bo več v soju žarometov,” je dejala Milica po poročanju calco.fanpage.it.

Milica ima izjemno redko krvno skupino, imenovano Rh-null. Do zdaj so jo potrdili le pri 43 ljudeh. Trenutno je na našem planetu devet živih aktivnih darovalcev, piše discovery.com.

Mimogrede, glavne krvne skupine so štiri, A, B, AB in 0, razdelijo pa se v osem, glede na prisotnost ali odsotnost Rh-faktorjev. Ta je lahko pozitiven in negativen, določajo pa ga proteini na površini eritrocitov, ki so specifični za vsako krvno skupino.

Večina ljudi na svetu je Rh-pozitivna, po nekaterih ocenah je le 15 odstotkov Rh-negativnih.

Najredkejša krvna skupina med številnimi različicami nima nobenega od 50 antigenov iz faktorja rezus in ji pravijo zlata, ker je tako redka.

Prvič so jo odkrili pri aboridžinki leta 1961 in je zlata vredna, ker je veliko boljša od krvne skupine 0, a ljudje, ki jo imajo, lahko prejmejo le to.

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje