Tadej Golob med najbolj branimi tudi v Italiji, nov roman Koma je že uspešnica

Magazin 17. Nov 202208:30
tadej Golob
DDD

Navajeni smo že, da novomeška založba Goga pred novembrskim Slovenskim knjižnim sejmom predstavi kup odličnih knjig slovenskih avtorjev, in med njimi je skoraj po pravilu vedno tudi nova knjiga najbolj prodajanega in branega slovenskega pisatelja Tadeja Goloba. Tokrat je mojster uspešnic napisal zelo avtobiografsko obarvano kriminalko Koma,s katero pa je tudi sam zelo zadovoljen.

Nova Golobova kriminalka Koma, še vedno z glavnim protagonistom Tarasom, je po besedah urednice Jelke Ciglenečki zelo avtobiografsko obarvana, saj avtor v njej spregovori o svoji izkušnji, ko je bil po nesreči v gorah v komi. Tako močno presega žanr kriminalke, saj prestopa v biografskost in stvarno literaturo, je pojasnila. Golob je dejal, da je očitno usoda hotela, da ima tokrat kriminalka res izvirno temo. Pri prejšnjih knjigah je šel v neznano, vendar se je pot po njegovem mnenju obrestovala, saj ima prvič upanje, da bo lahko dosegel tudi tuje bralce.

golob KOma
Goga

Roman Jezero ali v zanimivem prevodu – Dove nuotano i pesci gatto – se je v Italiji zavihtel celo na osmo mesto najbolj branih knjig lestvice, ki jo objavlja zelo brani časopis La Reppublica. Knjiga je velika uspešnica tudi v Makedoniji, kjer je Tadej pred kratkim tudi gostoval in požel zelo veliko zanimanja. Golobova prva kriminalka je prevedena tudi v angleščino, založba Goga pa se meni tudi z nemško in francosko založbo, tako da ima 55-letni pisatelj zares lepo priložnost, da kmalu postane evropska literarna zvezda.

Golob
Ronzani

”Zdaj prvič čutim, da lahko uspe preboj tudi na tuje trge,” je povedal sicer precej zadržani pisatelj, ki je izrazil posebno spoštovanje do prevajalcev njegovih del. Pred kratkim je imel pravo mini turnejo po severu Italije vse do Genove, kjer so kriminalke še posebno priljubljene. Golob je tudi povedal, da je prvih 14 dni po izdaji nove vedno na trnih, ali se bo prodajala, a je tokrat zares zadovoljen s svojo novo knjigo Koma, ki se je že v nekaj dneh prodajala kot za med. Tadeja Goloba lahko prihodnji teden večkrat srečate na 38. Slovenskem knjižnem sejmu na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, saj je obljubil, da se bo večkrat ustavil in družil z bralci na stojnici založbe Goga.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.