Taras Birsa gre na Triglav, Tadej Golob pa pripravlja še kolesarski vodnik

Kultura 04. Mar 202309:45
Tadej Golob
Profimedia

Založba Goga je na prvi tiskovni koferenci v letu 2023 predstavila tri nova dela roman Tvoje oči so me videle islandskega pisatelja Sjóna, kultni strip Huga Pratta Beneška pravljica in Zadnje priče beloruske pisateljice Svetlane Alekesijevič, ki je leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za literaturo. Napovedali so tudi nove izide, med njimi dve novi knjigi slovenskega pisateljskega ''zvezdnika'', Tadeja Goloba.

Seveda je bilo najpomembnejše vprašanje za urednike Goge, ali prihaja novi roman o višjem kriminalističnem inšpektorju na Policijski upravi Ljubljana Tarasu Birsi? Seveda, prihaja! Tokrat je kriminalki naslov Oj, Triglav, moj dom, kot da bi Golob vedel, da bodo Laibach za svetovno prvenstvo v Planici zelo uspešno priredili pesem, ki jo je uglasbil Jakob Aljaž, napisal pa duhovnik Matija Zemljič. No, da se vrnemo k Tarasu, kot pove že naslov, se šesti roman tokrat dogaja v Alpah, ko inšpektor na Triglav pelje svojo delovno skupino. Z nekdanjim soplezalcem, ki pomaga skupini, pa med sestopom naletita na truplo, tako da se med nevihto tudi umakneta na Kredarico. V Ljubljani nato na sodni medicini ugotovijo, da je moški umrl zaradi strela v glavo, in ne zaradi udara strele. Super vsebina in tudi Sebastijana Cavazzo bo lepo videti na najvišjem vrhu Slovenije. Urednica je še povedala, da je Golob razmišljal, da je čudno, da ni več umorov v gorah, kjer je najlažje skriti truplo.

Leninov park
Ksaver Šinkar (snemalna ekipa Leninovega parka in Sebastian Cavazza)

No, druga knjiga pa je vodnik za ljubitelje cestnega kolesarstva, ki se ga je Golob zelo resno lotil med rehabilitacijo po svoji nesreči v gorah. Vodnik Pikčasta Slovenija bo izšel junija, ravno pred vrhuncem kolesarske sezone, označenih pa bo 65 krogov po Sloveniji, v katerih vas čaka najmanj tisoč višinskih metrov vzpona (in spusta). Eden od kriterijev za uvrstitev kakšne ceste v posamezni krog je bil tudi promet – obstajajo ceste po Sloveniji, kjer ga ni.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.