3 “eksotične” rastline, ki povečujejo libido

Magazin 08. Nov 202111:15 > 13:17 0 komentarjev
Spolnost
Profimedia

Se spoprijemate s šibkim spolnim poželenjem? Preverite tri rastline, ki dokazano povečujejo libido.

Ginseng

Zaradi številnih pozitivnih lastnosti in učinkov ga nekateri imenujejo kralj vseh zelišč. V tradicionalni kitajski medicini ginseng uporabljajo že več kot dva tisoč let. Prav na Kitajskem naj bi slovel kot pravi afrodiziak, zato naj bi ga pogosto uporabljali pri težavah z nizkim libidom oz. za izboljšanje spolnega življenja. Zaradi pozitivnih učinkov pa se njegova priljubljenost širi tudi v Evropi in ZDA. Z raziskavo so ugotovili, da ginseng zares izboljšuje libido, pri moških pa tudi kakovost sperme. Pomagal naj bi celo posameznikom, ki se spoprijemajo z neplodnostjo (vir). Pozitivne učinke lahko pripišemo predvsem snovem v ginsengu, ki se imenujejo ginsenozoidi.

Maca

Maca je še ena izjemna rastlina s številnimi pozitivnimi učinki, ki naj bi prav tako pomagala izboljšati libido. Je sicer adaptogena rastlina, kar pomeni, da svoje učinke prilagodi telesu in njegovim potrebam. Ne vsebuje hormonov, temveč s svojo sestavo hranilnih snovi spodbuja žleze k pravilnemu delovanju. Blagodejno naj bi delovala tako na ženske kot na moške. Maca sicer prihaja iz Peruja, kjer naj bi med ljudskimi zdravilci že pridobila pridevnik čudežna. Tudi znanstvene raziskave kažejo na njene številne pozitivne učinke, čeprav so nekatera mnenja deljena (vir). S študijo, ki je trajala 12 tednov, so tako želeli ugotoviti, ali maca lahko vpliva na spolno poželenje pri zdravih moških, starih od 21 do 56 let. Študija ni pokazala izboljšanja kakovosti sperme zaradi uživanja mace, so pa ugotovili, da se je med osmim in 12. tednom moškim vseeno povečalo spolno poželenje. Z drugo študijo so ugotovili, da naj bi maca povečevala libido tudi pri ženskah.

Profimedia

Grško seno

Grško seno je rastlina, znana tudi pod imeni sabljasti triplat, smiljka in piskavica. Prve zapise o njegovih učinkih naj bi zapisal že Hipokrat, oče antične medicine. Danes se med drugim uporablja kot začimba v indijski in egipčanski kuhinji ter v kuhinji srednjega vzhoda. Grško seno naj bi izboljševalo spolno poželenje in dvigovalo libido predvsem pri ženskah. To so ugotovili z 12-tedensko raziskavo, v katero so zajeli 80 sicer zdravih žensk med 20. in 49. letom, ki so poročale o nizkem spolnem poželenju. Razdelili so jih v dve skupini: ženske v eni skupini so prejele placebo, v drugi pa dozo grškega sena (600 mg/dan). Po končani raziskavi so raziskovalci opazili veliko razliko v spolnem poželenju ene in druge skupine, seveda v korist skupine, ki je uživala grško seno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!