Veste, kako pravilno skrbeti za plašče iz (umetnega) krzna?

Magazin 03. Feb 202211:15
vzdrževanje krzna
Profimedia

Ste tudi vi mnenja, da je krzneni plašč edina prava izbira za mrzle zimske dni? Potem morate nujno poznati navodila za vzdrževanje, saj gre za delikaten material, ki za lep videz zahteva posebno pozornost.

Če želite, da vaš plašč iz krzna ohrani svoj razkošni videz, morate upoštevati navodila za njegovo vzdrževanje. Plašči iz umetnega krzna so danes boljša in bolj ekološka izbira kot krzneni plašči in so – roko na srce – celo videti bolje kot tisti iz pravega. Tudi zanje pa je treba poznati pravila čiščenja, a so veliko preprostejša, kot je vzdrževanje pravega krzna.

Naravni krzneni plašč bi moral vsako leto očistiti profesionalni krznar ali kemična čistilnica, ki je specializirana za čiščenje krzna, pravega krznenega plašča ne poskušajte oprati doma, saj se lahko trajno poškoduje. Tudi če krznenega plašča ne nosite pogosto, se lahko živalske kože posušijo, zato jih je treba očistiti vsako leto. Živalsko krzno tudi nabira prah, olja in vonjave.

vzdrževanje krzna
Profimedia

Izberite pravi obešalnik
Krzneni plašč naj bo vedno obešen na širok, trden, oblazinjen obešalnik, da ramena ne izgubijo oblike. Vrat obešalnika mora biti dovolj dolg, da je ovratnik plašča stran od obešalne palice.

Zaščitite krzno pred prahom

Če krzna ne nosite vsak dan, uporabite vrečko za oblačila iz 100-odstotnega bombaža, da preprečite nabiranje prahu. Krzna ne obešajte v plastično vrečko, ki ne diha, saj potrebuje kroženje zraka, da se ne izsuši in razpoka.

Izogibajte se madežem
Če pod plaščem okoli vratu nosite šal, boste preprečili, da bi telesna maščoba in ličila umazali ovratnik plašča. Izogibajte se uporabi laka za lase ali parfuma, ko nosite plašč: formule večine blagovnih znamk namreč vsebujejo alkohol, ki lahko posuši kožo. Vsa olja v izdelkih lahko prodrejo v dlako in sčasoma bo postala žarka. Vonj je skoraj nemogoče odstraniti.

vzdrževanje krzna
Profimedia

Odstranite odvečno vlago
Če vas ujame rahel dež ali sneg, dlako na krznu preprosto otresite, da odstranite čim več vode. Obesite ga, da se posuši v dobro prezračevanem prostoru. Ne uporabljajte sušilnika za lase ali kakršnekoli neposredne toplote na krznu. Ko se posuši, še enkrat pretresite, da se dlaka zrahlja. Ne češite ali krtačite ga, enostavno zgladite dlako z roko.

Če se plašč popolnoma prepoji z vodo, ga morate nemudoma odpeljati k profesionalnemu čistilcu za krzno, da lahko kožo pravilno obdela in prepreči krčenje.

vzdrževanje krzna
Profimedia

Kako pa najbolje poskrbimo za plašč iz umetnega krzna? Veliko bolj preprosto.
– Plašč iz umetnega krzna očistite enkrat na sezono. Po potrebi očistite umazanijo in madeže.
– Obrnite ga navzven.
– Pralni stroj nastavite na občutljiv program, voda naj bo mlačna ali hladna.

– Uporabite le detergent za občutljivo perilo ali volno.
– Vstavite plašč in pustite, da se namaka 15 minut.
– Uporabite cikel za izpiranje pralnega stroja. Izogibajte se hitrim ožemanjem, da se krzno ne poškoduje.
– Ko ga vzamete iz stroja, ga previdno ožemite z brisačo, da odstranite odvečno vodo iz dlake. Ne dajajte ga v sušilnik. Postavite ga na ravno površino, da se posuši.

– Ko se posuši, dlake nežno počešite s krtačo.

vzdrževanje krzna
Profimedia