Začenja se Evrovizija. Bo Raiven uspel preboj v finale?

Magazin 07. Maj 202405:37 9 komentarjev
Riven na vajah na Evroviziji
Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Ob 21. uri se bo začela letošnja Evrovizija. V prvem polfinalnem večeru bo nastopila Slovenija, ki pa ji stavnice ne napovedujejo uvrstitve v veliki sobotni finale. Se bodo napovedi izkazale za netočne?

Po dolgem letu čakanja bodo evrovizijski oboževalci končno prišli na svoj račun. Pol stoletja po tem, ko je na Evroviziji legendarna skupina Abba s pesmijo Waterloo Švedski priborila prvo zmago, ta država znova gosti spektakularni glasbeni šov, ki se po lanskoletni zmagi predstavnice Loreen odvija v obmorskem mestu Malmö na jugu Švedske. 68. prireditev, ki je znova razdeljena na dva polfinalna večera in sobotni finale, bo spet nedvomno polna blišča in glamurja.

Nocoj je na sporedu prvi polfinalni večer, na katerem bo kot deveta po vrsti nastopila slovenska predstavnica Sara Briški Cirman – Raiven s pesmijo Veronika. Zgodbo in besedilo pesmi, ki jo pevka žanrsko umešča med elektroniko in filmsko glasbo, je navdahnila Veronika Deseniška, prva ženska, ki je bila v Sloveniji obtožena čarovništva. “Tekst je zelo samoreflektiven. Veroniko sem želela potegniti iz nesrečne ljubezni in ji dati samostojno zgodbo,” je v januarskem pogovoru za N1 povedala Raiven.

Nastop, ki ga je pevka za N1 opisala kot dramatičnega, temačnega, ženstvenega in drznega, bodo pospremili člani plesnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, in sicer Lukas BaremanMarin Ino, Filippo JorioMatteo Moretto in Mateja Železnik. Raiven je pred odhodom na tekmovanje dejala, da nastop na Evroviziji dojema kot vrhunec svoje glasbene kariere, da pa čuti veliko odgovornost do sebe in ekipe, s katero sodeluje. Kljub temu je glede nastopa po dveh opravljenih vajah na evrovizijskem odru samozavestna.

Poleg Slovenije se bodo nocoj predstavili še Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. Nastopili bodo tudi predstavniki in predstavnice Švedske, Velike Britanije in Nemčije, ki imajo že zagotovljeno mesto v finalu.

Raiven evrovizija
Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Stavnice Sloveniji napovedujejo 12. mesto

Pred tekmovanjem precejšen del javnosti pozornost nameni stavnicam, ki nakazujejo, ali se državi obeta uvrstitev v finale. Iz nocojšnjega polfinala se bo v sobotni finale uvrstilo 10 držav. Po trenutnih napovedih je Slovenija na 12. mestu, kar pomeni, da bi lahko iz finala izpadla. Lahko pa se zgodi preobrat – tako kot lansko leto, ko se stavnice sicer za prvi predizbor niso zmotile, za drugi predizbor pa so napačno napovedale eno državo.

Raiven je pred odhodom na Švedsko v intervjuju za N1 dejala, da se s pričakovanji, ali ji bo uspel preboj naprej, ne obremenjuje. “Verjamem, da se pričakovanja vozijo na istem vlaku kot razočaranja. Trudim se, da pričakovanj nimam, ker te stvari niso v mojih rokah. Zdi se mi samo zapravljanje energije, ki bi jo lahko vložila v kaj drugega. Zato se s tem ne ukvarjam,” je dejala.

Evrovizijski oder
Letošnja Evrovizija bo potekala pod sloganom Združeni v glasbi (Foto: Peppe Andersson/EBU)

Stavnice pa bolj kot Sloveniji boljši evrovizijski izkupiček napovedujejo našim južnim sosedom. Potem ko je Hrvaška za nekaj časa izgubila prvo mesto na stavnicah, saj jo je izpodrinila Švica, se je v dnevih pred Evrovizijo znova zavihtela v sam vrh. Zato se prav lahko zgodi, da bo pevcu Baby Lasagna s pesmijo Rim Tim Tagi Dim uspela končna zmaga in bo tako Evrovizija naslednje leto v naši soseščini. Stavnice uvrstitev v finale med drugim napovedujejo tudi srbski predstavnici Teyi Dori.

Ne glede na to, ali bo Slovenija dobila priložnost za finale ali ne, lahko ljubitelji tega glasbenega festivala znova pričakujejo dober šov. Švedi kot sedemkratni zmagovalci – tretjič je gostiteljsko mesto Malmö – so tudi tokrat poskrbeli za scenski spektakel. V areni Malmö je nameščenih skoraj 2.200 svetlobnih teles, LED-zaslonov in laserjev. Svetlobna, video in odrska tehnologija pa bo, kot obljubljajo organizatorji, poskrbela za osupljive prizore. Oder, ki so ga izdelovali kar šest mesecev, bo letos v obliki križa. Letošnje tekmovanje se sicer odvija pod sloganom Združeni v glasbi.

Evrovizija v senci vojne na Bližnjem vzhodu

Evrovizija se bo letos zgodila v senci dogajanja v GaziKritikam nastopa Izraela ni videti konca. Olje na ogenj je prilila še nedavna odločitev Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da na tekmovanju prepove vse palestinske zastave in transparentne s političnimi sporočili, ki zadevajo Palestino. Organizatorji v švedskem Malmöju v tem tednu pričakujejo propalestinske proteste, ki naj bi se jih udeležilo več tisoč ljudi.

Več o tem v članku Evrovizija: napetost narašča, a ne (samo) zaradi glasbenega spektakla

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje