Zakaj se veliko novoletnih zaobljub ne uresniči in kako to spremeniti?

Magazin 10. Jan 202208:15
prijatelji
Profimedia

Koliko zaobljub iz preteklih petih let ste uresničili? Verjetno je več tistih, ki jih niste. Veste, zakaj je tako?

Verjetno je razlog številnih zaobljub, da bi v prihodnjem letu dosegli več, se izboljšali, izkoristili potenciale in talente ter nekako rasli. Da bi imeli ob koncu leta kaj pokazati in se s čim pohvaliti, pa čeprav samo sami pred sabo. Razlogi so torej odlični! A zakaj že kmalu po novem letu zaidemo na stare tirnice in se ne spremeni prav nič?

Niste edini, veliko – če ne kar večini – ljudem spodleti pri zaobljubah, preden se jih sploh lotijo uresničevati.

Zakaj zaobljube ne delujejo?

Najpogosteje se ne uresničijo obljube o dietah in rednem ukvarjanju s športom. Če začnemo vaditi ali hujšati, po nekaj tednih običajno še ni vidnih rezultatov, kar jemlje voljo. Tudi počutimo se ne ravno odlično, saj so začetki običajno težki, kajti narediti je treba prvi korak, spremeniti miselnost glede določenih stvari (npr. pogleda na šport) in vztrajati skozi najtežje obdobje. Za to je potrebnih veliko več moči, vztrajnosti in motivacije, kot se zdi na prvi vtis. Velikokrat tudi sodelovanje s strokovnjakom in seveda doslednost.

To je že dovolj razlogov, da se nam hitro lahko zalomi, poleg tega enaka usoda doleti tudi druge zaobljube, ki zadevajo naš način življenja. Če si na primer postavite cilj, da boste vstajali eno uro prej, vendar po naravi niste jutranja oseba, boste verjetno hitro obupali. Sprememba je prevelika. Bolje bi bilo, da bi za nekaj minut oz. počasi prestavljali uro in za začetek vstali takoj, ko zazvoni budilka.

Kako se pravilno lotiti novih navad?

Kakor ste lahko razbrali, veliko zaobljub spodleti ravno zato, ker želimo preveč naenkrat. Že dan po novem letu hočemo biti povsem spremenjeni, in to na vseh področjih. Zato je skrivnost v tem, da začnete graditi počasi in v življenje vpeljevati eno navado naenkrat. In še bistvo: v tem morate uživati. Biti mora zanimivo, in ne pretežko.

Tako boste ohranjali motivacijo in povezali navado z nečim dobrim ter manj verjetno odnehali. In tudi če vam spodleti, boste hitro našli pot nazaj do napredka. Padec se ne bo zdel tako velik, da bi vas odvrnil od novih dobrih navad in ravnanja.