Zakaj v spanju govorimo in ali je to lahko tudi znak bolezni?

Magazin 15. Okt 202305:43 1 komentar
Ženska spi in govori v spanju
Foto: PROFIMEDIA

Govorjenje v spanju je precej pogosto. Mnogim se zdi zabavno, drugim moteče. Nekateri menijo, da bodo iz spečega lahko izvabili skrivnost. Je lahko tudi znak bolezni?

Govorjenje v spanju je zelo pogost pojav, s katerim se je srečal že skoraj vsak, bodisi kot govorec ali kot poslušalec.

Mnogim se govorjenje v spanju zdi zabavno, nekateri upajo, da bodo iz govorca izvabili kakšno skrivnost. Pa jo lahko res? In, ali je govorjenje v spanju lahko znak bolezni?

Govorjenje v spanju ima tudi znanstveno ime, somnilokvija. Gre za zelo pogost pojav. Kot piše spletna stran webmd.com, med spanjem govori polovica vseh otrok, starih od 3 do 10 let, z leti pa se ta odstotek zmanjšuje in med odraslimi je spečih govorcev samo še okoli 5 odstotkov. Med spoloma ni razlik, fantje govorijo v spanju prav tako pogosto kot dekleta, strokovnjaki pa menijo, da je nagnjenost h govorjenju v spanju lahko genetsko pogojena in prisotna v družinah.

Kaj povzroča govorjenje v spanju?

Veliko ljudi je prepričani, da je somnilokvija povezana s sanjami, vendar pravega dokaza za to ni. Govorjenje se namreč lahko pojavi v kateri koli fazi spanja.

Pojavi se lahko, ko človeka “nosi luna” ali pri tako imenovani “nočni motnji hranjenja”, ko speči nezavedno med spanjem jedo. Lahko pa govorjenje v spanju povzročijo tudi nekatera zdravila, čustveni stres, visoka telesna temperatura, motnje duševnega zdravja ali zloraba substanc, kot so alkohol in droge.

Je govorjenje v spanju škodljivo?

Odgovor je: največkrat ne. Le v nekaterih primerih je lahko znak resnejše motnje spanja ali zdravstvenega stanja. Obstaja tako imenovana Motnja vedenja med REM spanjem (angleško: REM Sleep Behavior Disorder – RBD), kar je motnja med tistim delom spanja, ko sanjamo.

Ljudi, ki trpijo za to motnjo, pogosto mučijo nočne more, ki vključujejo kričanje, godrnjanje, vpitje, lahko tudi pretepanje in brcanje. Druga motnja, ki je pogosto povezana z govorjenjem v spanju, je strah pred spanjem. Osebe s to motnjo so bolj nagnjene k hoji in govorjenju v spanju.

Če menite, da imate vi ali kdo od vaših bližnjih to motnjo, se postvetujte z zdravnikom, pediatrom oziroma psihiatrom.

Obstajajo tudi raziskave, ki pogosto govorjenje v spanju, zlasti po 50. letu starosti, povezujejo z večjim tveganjem za Parkinskonovo ali Alzheimerjevo bolezen, vendar te povezave niso trdno dokazane.

O čem govorimo v spanju?

Na kratko: o vsem mogočem. Ljudje v spanju govorijo, šepetajo, momljajo, se smejejo, godrnjajo, jočejo, kričijo.

Po navadi gre za besede, stavke ali dele stavkov ali pa kratke monologe, ki ne trajajo dolgo – največ 30 sekund. Lahko pa nekateri ljudje govorijo večkrat na noč. Običajno se zdi, da se govoreči pogovarja sam s seboj, lahko pa govorjenje zveni tudi kot pogovor z drugo osebo.

Lahko iz govorečega v spanju izvlečemo skrivnosti?

Kar poskusite! Če bo govoreči v spanju sploh kaj odgovoril, bo to najverjetneje zamomljana ali enozložna beseda, če pa bo dogovor razumljiv, pa bo največkrat popoln nesmisel, ki z vprašanjem sploh ne bo imel zveze.

Med spanjem je namreč sluh skorajda izklopljen, možgani spečega pa se ukvarjajo z drugimi stvarmi. Se pa govorec v spanju običajno ne spomni ničesar, kar je med spanjem povedal, razen če se govor v spanju zgodi v polsnu oziroma tik preden se zbudi.

Ali lahko pogosto govorjenje v spanju zmanjšamo?

Včasih je govorjenje v spanju lahko moteče za osebo, ki spi poleg tistega, ki v spanju pogosto govori. Vendar pa ni znanega načina, s katerim bi lahko pogosto govorjenje v spanju zmanjšali. Manj verjetno bo oseba, ki pogosto govori v spanju, to počela, če se bo izogibala stresu ali določenim substancam in če bo na voljo imela dovolj kvalitetnega spanca.

Eden izmed možnih načinov je tudi vodenje dnevnika spanca, ki pomaga prepoznati vzorce spanja. Danes obstaja veliko aplikacij, ki spremljajo vaš spanec in beležijo premikanje, govorjenje in faze spanja. Vsaj dva tedna spremljajte svoj spanec, svetuje webmd.com. Poleg omenjenih aplikacij lahko dnevnik spanja vodite tudi sami in vanj poleg informacij, pridobljenih z aplikacijami, zapisujete čas, ko ste odšli spat, kdaj mislite, da ste zaspali in kdaj ste se zbudili. Prav tako vanj vpisujte zdravila, ki jih jemljete, in čas v dnevu, ko jih jemljete, kaj vsak dan pijete in kdaj – zlasti kofeinske pijače, kot so kola, čaj in kava, pa tudi alkohol – in kdaj telovadite, lahko tudi dogodke čez dan, zaradi katerih ste bili vznemirjeni (tako pozitivno, kot negativno).

Vsi ti podatki vam utegnejo koristiti, da boste morda prepoznali vzorce, ki bodo pokazali, ob katerih dogodkih pogosteje govorite v spanju. Če pa menite, da je vaše govorjenje znak motnje spanja, pa bodo koristili tudi zdravniku, če se boste odločili za obisk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje