Dvignil denar na bankomatu, nato pa opazil nekaj nenavadnega

Magazin 18. Maj 202405:17 6 komentarjev
Bankomat
Fotografija je simbolična (foto: PROFIMEDIA)

29-letni Avstralec je v petih mesecih zapravil 1,6 milijona avstralskih dolarjev, ki mu jih je zaradi napake v sistemu "podaril" bankomat.

Dan Saunders iz Wangaratte, severno od Melbourna v Avstraliji, je popival s prijatelji. Ko mu je zmanjkalo denarja, se je odpravil k bližnjemu bankomatu, ki pa mu je najprej sporočil, da “stanje na računu v tem trenutku ni na voljo”. Zato je želel s svoje kreditne kartice na bančni račun prenesti 200 dolarjev (približno 120 evrov), vendar mu je bankomat sporočil, da je transakcija preklicana.

“To se mi je zdelo zelo nenavadno, zato sem se odločil, da poskusim dvigniti 200 dolarjev s svojega kreditnega računa, da bi videl, kaj se bo zgodilo. Dobil sem denar, zato sem se vrnil v bar in naprej popival,” je za portal Vice povedal Saunders. Ko je zapustil bar, je šel domov mimo istega bankomata. “Razmišljal sem, kako čudno je bilo vse skupaj, zato sem ponovno vstavil kartico in se začel igrati. Prenesel sem še 200 dolarjev in dvignil denar. Nato 500 in 600 dolarjev, da bi videl, kaj se bo zgodilo. Mislim, da je bila to kombinacija opitosti in dolgčasa, vendar sem samo poskušal znova in znova. In vedno je delovalo. Bilo je kot čarobni trik,” je pripovedoval Saunders.

Denar je “ustvarjal iz nič”

Naslednje jutro je najprej mislil, da se mu je vse skupaj samo sanjalo, a ko je pogledal v denarnico, je videl, da je denar v njej. Vsega skupaj je bilo 2.000 dolarjev. Poklical je banko, da bi preveril stanje na kreditnem računu, misleč, da bo stanje na njem kazalo primanjkljaj 2.000 dolarjev. A je ugotovil, da ni tako.

Z nekaj premišljevanja in poskusi pologov in dvigov med obema svojima računoma je Saunders v naslednjih dneh ugotovil, kako lahko zaradi zakasnitve v pretoku podatkov med banko in bankomatom na videz “iz nič ustvarja denar”, ki ga je nalagal na kreditni račun.

To je počel naslednjih pet mesecev in v tem času mu je uspelo “ustvariti” približno 1,6 milijona avstralskih dolarjev (malo manj kot milijon evrov) denarja banke, ki jih je veselo zapravljal. Pri tem se ni zadrževal. Prirejal je razkošne zabave, najemal zasebna letala in plačeval univerzitetne šolnine svojih prijateljev “To, da lahko s pritiskom na tipko dosežeš milijonske zneske, lahko povzroči hudo zasvojenost; počutil sem se kot jamski človek, ki je odkril ogenj,” je dejal.

Dan Saunders, Avstralija, bankomat, goljufija
Dan Saunders (Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE)

“Odnos do tebe se spremeni, če ljudje mislijo, da si bogat”

Spremenilo pa se je še nekaj: “Ljudje, ki mislijo, da imate denar, z vami ravnajo drugače.

Če nekdo ugotovi, da imaš veliko denarja, ti bo nenadoma predstavil idejo, da bi zaslužil še več denarja. Nasprotni spol pa to še bolj pritegne. Spomnim se, da sem šel na banko dvignit nekaj denarja, in ko je gospa za okencem videla stanje na računu, se je njen odnos povsem spremenil. Nenadoma je bila navdušena nad človekom, ki je imel na bančnem računu milijone dolarjev. Takšen je občutek, ko si bogat. Ljudje spremenijo mišljenje o tebi in spremenijo vedenje,” je Saunders povedal v intervjuju.

Kaj se dogaja in od kod mu nenadoma toliko denarja, je Saunders zaupal tudi nekaterim prijateljem. “Nekateri so mi rekli, naj tega ne počnem ali da denarja nočejo, vendar so bili takšni redki. Večina me je celo spodbujala,” je dejal.

Občutek krivde, strah in tesnoba

Po nekaj mesecih milijonarskega življenja pa je Dana začel mučiti občutek krivde, pa tudi strah pred tem, da ga bodo odkrili.

“Neko noč se mi je sanjalo, da je pred hotelsko sobo, v kateri sem bil nastanjen, stala enota specialne policije. Spomnim se, da sem se zbudil ves prepoten. Potem sem se zavedel, da so to bile le sanje.” Pojavljali so se mu napadi tesnobe, zaradi česar je začel obiskovati psihiatra. Začel se je spraševati o tem, kar je počel. “Ni minilo veliko časa, ko sem se vprašal: Kdo si ti? Nekaj časa si se trudil, a kdo si? Za kaj se zavzemaš? Si Dan iz Avstralije ali si kot tisti fant iz filma, ki bo nekega dne izginil skupaj z milijoni. In kaj se bo zgodilo potem? Nisem želel pustiti družine brez sledu.”

Na koncu se je odločil.

“Junija in julija 2011 sem prenehal opravljati nakazila in stopil v stik z banko,” je povedal Sanders. Banka je vso zadevo prepustila policiji. “Rekli so mi, da sem v velikih težavah. In to je bilo to. Vse, kar sem jim hotel povedati, pa je bilo, da imam 80.000 dolarjev v torbi za perilo v hotelu Hilton in da bom vesel, če jih bodo vzeli.”

Leta 2015 so Saundersa obsodili na leto dni zapora zaradi kraje in goljufije, potem pa so ga izpustili in mu naložili leto in pol opravljanja del v korist skupnosti.

Po njegovi zgodbi so posneli film, svojo zgodbo pa je povedal tudi v podkastu z naslovom “Glitch!” (“Napaka!”). Kaj Saunders počne danes, ni znano. Mediji, ki so poročali o njegovi zgodbi, pišejo, da se je vrnil k svojemu delu kot natakar.


BONUS VIDEO: Janšo za evropskega komisarja?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje