Vozniki kupujejo ‘nevidne’ tablice, s katerimi lahko prelisičijo cestne kamere

Magazin 17. Maj 202415:44 7 komentarjev
Cestna kamera
Foto: Profimedia

Pametna tehnologija je že nekaj časa tudi del cestnega nadzora. Red zagotavljajo tudi pametne nadzorne kamere. A premeteni vozniki v Veliki Britaniji so že našli način, kako jih prelisičiti.

Z napredkom tehnologije za nadzor cest napredujejo tudi triki voznikov, ki se poskušajo kljub neodgovorni vožnji izogniti kaznim.

Zadnji primer prihaja iz Velike Britanije, kjer so neodgovorni vozniki našli način, s katerim njihove registrske tablice nadzornim kameram postanejo “nevidne”. Gre za tablice, ki jih zaradi posebne infrardeče odsevnosti tudi najnovejše cestne kamere in radarji ne morejo prebrati.

Britanci se lahko pri izbiri registrske tablice odločajo med tremi tipi, in sicer standardnim 2 ter novejšima 3D in 4D.

Najpogosteje se uporabljajo registrske tablice tipa 2D. Sestavljene so iz dvodimenzionalnih likov, zasnova pa sledi posebnim predpisom, ki zagotavljajo enotnost in čitljivost.

Sodobnejše tablice 3D so sestavljene iz reliefnih znakov in obrob v črni barvi. Črke in številke so privzdignjene in dajejo tridimenzionalni videz.

Posebne tablice: kaj je drugače?

Tako imenovane registrske tablice tipa 4D so zadnja novost, saj koncept tipa 3D “dvigujejo na višjo raven”, pišejo britanski mediji.

Tablicam 4D lahko naročniki dodajo tudi posebne učinke in kljub temu še vedno izpolnjujejo zakonske predpise glede velikosti, razmika, barve in vidnosti znakov. Nekaj časa pa so s temi registrskimi tablicami vozniki lahko tudi kršili cestnoprometne predpise, saj kamere napisov na taki registrski tablici ne zaznajo.

No, vsaj do pred kratkim jih niso. Luknjo v predpisih je namreč angleška policija že zaznala in na nekaj lokacijah postavila nove kamere, ki zaznajo tudi ‘nevidne’ registrske tablice.

Že po nekaj dneh so novi objektivi ujeli več voznikov z novimi tablicami, ki so kršili cestnoprometne predpise. Vsakega izmed njih so kaznovali s kaznijo v višini 110 funtov (116 evrov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje