So astronomi našli doslej največji namig o nezemeljskih civilizacijah?

Svet 18. Maj 202405:32 1 komentar
Dysonova sfera, vesolje, življenje v vesolju, Nezemljani
Foto: Zajem zaslona/WIKIMEDIA COMMONS

Raziskovalci so preučili podatke o petih milijonih zvezd in morda odkrili sledi, ki lahko kažejo na obstoj visoko razvitih civilizacij v vesolju.

Preučevanje 60 zvezd kaže, da bi lahko okoli njih obstajale mega strukture, ki so jih izdelale visoko tehnološko razvite civilizacije, poročajo številni svetovni mediji.

Na to kažeta dve nedavno objavljeni študiji: prvo sta marca objavila raziskovalca Mednarodne šole za napredne študije v Italiji na portalu znanstvenih člankov Arxive, drugo pa pred dnevi skupina znanstvenikov z univerze Uppsala na Švedskem v strokovni astronomski reviji Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Obe študiji sta se osredotočili na raziskovanje posnetkov petih milijonov zvezd, ki jih je pri kartiranju vesolja zbral satelit Gaia, ki ga je leta 2013 v vesolje izstrelila Evropska vesoljska agencija. Iskali so predvsem nenavadne presežke infrardečega (toplotnega) sevanja v vesolju, ki jih ni mogoče pripisati nobenemu znanemu naravnemu viru in ki so skladne s teorijo o Dysonovih sferah.

Raziskovali so pet milijonov zvezd, 60 jih je “zanimivih”

Teorija o Dysonovih sferah je stara že več kot 50 let, imenovana pa je po fiziku Freemanu Dysonu, ki jo je prvi predlagal. Gre za zamisel o velikanskih strukturah, običajno sferah, ki bi obkrožale Sonce in zajemale njegovo energijo in tako bile skoraj neskončen vir energije za našo civilizacijo.

Ker je zamisel z današnjo tehnologijo neizvedljiva, so teorijo zagrabili raziskovalci, ki v vesolju iščejo sledi razvitih civilizacij. Izhajajo iz predpostavke, da je na takšno idejo lahko prišla tudi kakšna nezemeljska civilizacija, in če ji je uspelo obstati dovolj dolgo, da je takšne strukture tudi zgradila, bi to lahko opazili na Zemlji s pomočjo sodobne tehnologije za raziskovanje vesolja.

To podmeno so uporabili tudi avtorji omenjenih študij, ki so zapisali, da se Dysonove sfere “morda skrivajo v javnih podatkih, ki so že zbrani v okviru velikih astronomskih raziskav”.

Preučili so podatke o petih milijonih potencialnih zvezd in na koncu odkrili nekaj ducatov zanimivih. Švedska ekipa, ki jo je vodil doktorand Matias Suazo, je odkrila sedem rdečih pritlikavk, “ki izkazujejo infrardeči presežek nejasne narave, ki je združljiv z našimi modeli Dysonovih sfer”, so zapisali v študiji. Italijanski dvojec, ki ga je vodila Gaby Contrado pa je odkrila kar 53 “zanimivih objektov” oziroma zvezd z nerazložljivim presežkom toplotnega sevanja.

Suazova skupina na Švedskem je ugotovila, da sedem zvezd, rdečih pritlikavk, od Zemlje oddaljenih največ 900 svetlobnih let, proizvaja kar 60-krat več infrardeče toplote, kot bi pričakovali glede na njihovo velikost. Italijanski dvojec pa je iskal nenavadno toploto okoli nekaj večjih zvezd, podobnih Soncu, in sicer na razdalji do 6.500 svetlobnih let od Zemlje.

Ugotovitve obeh skupin so dvignile kar nekaj obrvi v znanstveni srenji, piše portal Lad Bible.

Hkrati pa obe skupini ob objavi izražata tudi previdnost. “Poudarjamo, da čeprav imajo naše kandidatke lastnosti, ki so skladne z delnimi Dysonovimi sferami, je vsekakor prezgodaj domnevati, da sevanje, ki smo ga odkrili, izvira iz njih,” so zapisali švedski znanstveniki in dodali, da bodo za določanje narave sevanje potrebni dodatni podatki.


BONUS VIDEO: Janšo za evropskega komisarja?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje