Znana hrvaška pevka se je “obdelala” za volilno kampanjo

Magazin 11. Apr 202412:03 1 komentar
Alka Vuica, letak, Hrvaška, hrvaške parlamentarne volitve 2024,
Alka Vuica (Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM)

"Sem Alka Vuica in pripadam svetu, ki mu pripadam," je znana hrvaška estradnica branila obdelano podobo na volilnem plakatu.

Alka Vuica je na Instagramu objavila fotografijo, na kateri poziva volilce, naj na prihajajočih parlamentarnih volitvah obkrožijo njeno ime. Ena najbolj prepoznavnih hrvaških estradnic namreč kandidira na volilni listi hrvaške socialdemokratske stranke (SDP), ki na volitvah nastopa pod sloganom Rijeke pravde (reke pravice).

Podoba, ki je objavljena tudi na obcestnih panojih, ne bi bila nič nenavadnega, če Alka svoje fotografije ne bi obdelala z uporabo različnih filtrov oziroma programov za obdelavo digitalnih fotografij. A pri tem je malce pretiravala in pritegnila tudi pozornost javnosti.

Kot je poročala hrvaška televizija Nova, je kandidatko težko prepoznati, če ne prebereš še njenega imena. “Videti je mojih let,” je o obdelani fotografiji Alke Vuica denimo povedala študentka multimedijske produkcije Leticija.

“Želela je skriti svoja leta. To lahko vidimo, če pogledamo roke, vrat in obraz, kar vidimo že po odtenkih barve kože na obrazu in preostalih delih telesa,” je za omenjeno televizijo komentiral Predrag Šuka, ustanovitelj zasebne univerze za informacijske študije Algebra v Zagrebu.

Vuica je na Instagramu pod objavo letaka z obdelano fotografijo onemogočila komentarje.

Alka Vuica, letak, Hrvaška, hrvaške parlamentarne volitve 2024,, Instagram
Retuširana Alka Vuica (Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM)

“Sem Alka Vuica in pripadam svetu, ki mu pripadam”

“Danes je moderno, da so fotografije obdelane. Najprej sem objavila neobdelano, a jo nato umaknila, ker imam raje obdelane. Sem Alka Vuica in pripadam svetu, ki mu pripadam,” je Vuica povedala za televizijo Nova.

“Čeprav sem se vključila v volilno kampanjo Rijeke pravde in SDP, nisem političarka, še vedno sem Alka Vuica,” je dodala.

Očitno pa je bil pritisk javnosti prevelik, zato je kasneje objavila tudi letak z neobdelano fotografijo. “Če želite, da nisem obdelana s Photoshopom, bom takšna, kakršna sem … Ampak lepša sem obdelana,” je med drugim zapisala ob objavi in sledilce pozvala, naj glasujejo zanjo oziroma za stranko. “Svet, v katerem živite, bo za vas lepši in bolj urejen in lepše boste živeli brez laži in prevar današnjega časa!” je še zapisala.

Alka Vuica, letak, Hrvaška, hrvaške parlamentarne volitve 2024,, Instagram
Neretuširana Alka Vuica (Foto: Zajem zaslona/INSTAGRAM)

Njeni sledilci so objavo plakata z neobdelano fotografijo večinoma pozdravili.

“Za plakat je pomembno, da pritegne pozornost,” je zapisal eden od njih in dodal, “kar odloča pri glasovanju, je program.”

Hrvaška Nova TV je poročala, da Alka Vuica ni edina, ki je v času volilne kampanje obdelala svojo fotografijo, in da to počnejo tudi drugi politiki in stranke. Temu je pritrdil tudi Predrag Šuka in dodal: “Čim prirejate svojo podobo, zmanjšujete vrednost sporočila, ki ga namenjate javnosti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje