Kralj Karel III. po diagnozi prvič v javnosti in s posebnim sporočilom

Magazin 11. Feb 202407:53 > 13:51 0 komentarjev
Foto: Hannah McKay/REUTERS

Po ponedeljkovem sporočilu Buckinghamske palače, da ima Kralj Karel III. raka, je zdaj molk prekinil tudi kralj sam. Ljudem se je iskreno zahvalil za vsa sporočila podpore. "Vsi, ki jih je prizadel rak, vedo, da so takšne prijazne misli največja tolažba," je zapisal v zahvalnem sporočilu. Za tem pa se je kralj prvič po diagnozi pojavil v še javnosti.

V ponedeljek je Buckinghamska palača sporočila, da ima kralj Karel III. raka. Vse od tedaj se je oglasilo nekaj članov družine, ki so trdili, da se kralj počuti dobro, vseeno pa so Britanci čakali na kraljeve besede.

Zdaj se je vendarle oglasil tudi sam kralj Karel III. “Vsi, ki jih je prizadel rak, vedo, da so takšne prijazne misli največja tolažba,” je zapisal in dodal, da je njegova “diagnoza pripomogla k razumevanju javnosti in osvetlila delo organizacij, ki podpirajo bolnike z rakom in njihove družine”.

“Zaradi svoje osebne izkušnje še toliko bolj občudujem njihovo neutrudno skrb in predanost,” je še zapisal kralj.

Nosilec britanske krone se je za čas zdravljenja umaknil iz vseh javnih dolžnosti. Njegove obveznosti in dolžnosti bodo v tem času prevzeli starejši člani kraljeve družine, denimo valižanski princ, pa tudi kraljica soproga Camilla.

Kljub temu je monarh danes presenetil javnosti, ko se je, kot poročajo tuje tiskovne agencije, prvič pojavil v javnosti, odkar so mu postavili diagnozo. Udeležil se je nedeljske maše v cerkvi na svoji podeželski rezidenci Sandringham na vzhodu Anglije, kjer trenutno biva. V cerkev je vstopil v spremstvu svoje soproge kraljice Camille in ob tem pomahal predstavnikom medijev, je poročala STA.

Kralj se po navedbah članov kraljeve družine počuti dobro

Prvi se je po kraljevi diagnozi sicer oglasil kraljev sin, prestolonaslednik princ William. Valižanski princ se je zahvalil za prijazna sporočila podpore za soprogo, valižansko princeso Catherine, ki je nedavno prestala abdominalno operacijo in se bo v javnost vrnila predvidoma po velikonočnih praznikih, in za očeta kralja Karla III.

“Lahko rečem, da je bilo zadnjih nekaj tednov precej zdravstveno obarvanih. Zato sem se odločil, da pridem na dogodek letalske reševalne službe, da se umaknem od vsega tega,” je po poročanju britanskega BBC dejal šaljivo. Princ William ni podal nobenih podrobnosti o tem, kako napredujeta zdravljenji soproge Kate in njegovega očeta.

V četrtek se je oglasila tudi kraljica soproga Camilla, ki je potrdila, da se kralj počuti zelo dobro in da so ga pisma podpore ganila.

Zaenkrat v javnosti še ni znano, katero obliko raka preboleva Kralj Karel III. Odkrili so ga med zdravljenjem povečane prostate, a so v Buckinghamski palači že potrdili, da ne gre za raka na prostati. Kralj je trenutno nastanjen v Sandringhamu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!