Hrvaška bo v prihodnjih dneh rahljala protikoronske ukrepe

Novice 24. Maj 202115:53 > 15:57 0 komentarjev
Notranji minister Hrvaške Davor Božinović
Bobo

Notranji minister naše južne sosede Davor Božinović je potrdil, da bo Hrvaška še pred junijem rahljala ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim bodo podaljšali delovni čas gostinskih lokalov in omilili omejitve zbiranja.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes napovedal, da bo Hrvaška do konca meseca dodatno zrahljala ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Število oseb, ki se lahko udeležijo posameznih dogodkov, bodo s 25 zvišali na približno 100, je povedal Božinović po srečanju hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in članov nacionalnega štaba civilne zaščite. Poudaril je, da bodo lastnikom restavracij omogočili sprejem gostov tudi v notranjosti lokalov, medtem ko bodo ostali gostinski obrati gostom lahko postregli le na terasah.

Obratovalni čas vseh gostinskih lokalov bodo podaljšali za eno uro, tako da bodo lahko odprti do 23. ure, je povedal minister, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite.

Božinović pozval državljane, naj se cepijo

Pritrdilno je odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je možno, da bodo ukrepe omilili že s 27. majem in ne šele s 1. junijem, ko potečejo obstoječi protikoronski ukrepi. Med drugim bodo spremenili tudi določilo o najmanj sedmih kvadratnih metrih na osebo pri izvajanju kulturnih dogodkov in v verskih objektih. Po novem bo treba zagotoviti štiri kvadratne metre na osebo. Omogočali bodo tudi organizacijo različnih sejmov, na katerih bo morda treba nositi masko, je še dejal.

Božinović ni izključil možnosti, da bodo za organizacijo oziroma obisk bolj množičnih prireditev, kot so koncerti, potrebna covidna potrdila. Še enkrat je izpostavil pomen cepljenja proti covidu-19 za normalizacijo življenja in pozval državljane, naj se cepijo.

Napovedal je, da bodo novi ukrepi veljali do sredine junija, medtem pa bodo razmišljali o postopnem nadaljnjem rahljanju ukrepov glede na poletni čas in glavno turistično sezono.

Hrvaška epidemiološka slika

Hrvaški štab civilne zaščite je danes objavil, da so v minulih 24 urah ob 2704 testov potrdili 74 novih okužb z novim koronavirusom. Gre za najmanjše dnevno število novookuženih po 22. februarju. V minulih 24 urah je umrlo še 26 ljudi. Doslej so na Hrvaškem imeli nekaj več kot 354.000 okuženih, umrlo pa je 7929 ljudi.

Do nedelje zvečer so uporabili skoraj 1.583.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Z dvema odmerkoma so cepili 401.566 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!