Okoljska katastrofa: v Malem grabnu v Ljubljani poginila tona in pol rib

Črna kronika 24. Jul 202220:28 > 20:32 3 komentarji
Mali graben
Wikipedia

V Malem grabnu v Ljubljani so zabeležili obsežen pogin rib, je poročala Televizija Slovenija. Po navedbah predsednika ribiške družine Barje Bojana Pregovnika je poginila tona in pol rib.

“Tega se ne da nadomestiti, teh rib se kupiti ne da. Ta tokokrog je končan, kar pomeni, da naslednjih 10 do 15 let ne bo nobene ribe v Malem grabnu,” je obseg katastrofe za TV Slovenija opisal Pregovnik. Dodal je, da pričakujejo, da je poginulih rib še več, o čemer jih obveščajo tudi meščani. V ribiški družini domnevajo, da je vzrok razlitje kemikalij, ki se je začelo ob Poštno-logističnem centru Ljubljana na Cesti v Mestni Log.

Kot je še poročala TV Slovenija, je Mali graben pomembno drstišče sulca, podusti in drugih rib. Poginile pa so tudi zaščitene ribe, kot sta nežica in pisanica.

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da so gasilci iz vodotoka vzeli vzorec vode in ga predali ekološkemu laboratoriju z mobilno enoto (ELME), ki bo opravil analize. O dogodku so bile obveščene tudi vse pristojne službe, so še zapisali.

Gre sicer za drugi obsežni pogin rib v Ljubljani v zadnjem času. Pred dvema tednoma se je podobno zgodilo v Gradaščici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje