Pod pretvezo vstopali v hiše starejših, nato bežali pred policisti

Črna kronika 16. Avg 202215:04 > 15:14 0 komentarjev
Tatvina
Fotografija je simbolična. (Vir: PROFIMEDIA)

Prejšnji četrtek so policisti zaradi suma storitve kaznivih dejanj velike tatvine odvzeli prostost štirim moškim doma z območja PU Novo mesto. Ti so pod različnimi pretvezami vstopali v stanovanjske hiše na šentjurskem in šmarskem območju. Vsem štirim je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Štirje osumljenci so se prejšnji teden s srebrnim vozilom znamke Audi z ljubljanskimi registrskimi oznakami pripeljali do stanovanjske hiše v Žegru, od koder jih je pregnal lastnik. Nadaljevali so pri stanovanjski hiši v Grobelcah, kjer so poskušali lastnico na vsak način prepričati, naj jim prinese vodo. Ta je poklicala moža in zagrozila, da bo poklicala policijo, zato so se odpeljali.

Občanka iz Gorice pri Slivnici je osumljene okoli 14. ure zalotila v stanovanjski hiši. Eden se ji je predstavil kot delavec elektro podjetja in ji dejal, da morajo pregledati hišo, ostali trije pa so se medtem že razkropili po hiši in iskali denar ter druge vrednejše stvari. Občanki jih je uspelo pregnati, preden so karkoli ukradli.

Četverica se je nato odpeljala proti Paridolu, kjer je vstopila v bivalni del stanovanjske hiše, medtem ko sta bila lastnik in lastnica v kletnih prostorih. Ko je ta slišala ropot, je pred hišo opazila neznanca, nato pa so iz hiše prišli še ostali trije, ki so medtem prostore preiskali in ukradli gotovino ter ste odpeljali. Lastnika sta policijo o tatvini takoj obvestila.

Iz OKC PU Celje so v pomoč šentjurskim policistom, ki so koordinirali zadevo, napotili še razpoložljive patrulje policijskih postaj Šmarje pri Jelšah in patrulje PP vodnikov službenih psov.

Vozilo osumljencev so opazili na relaciji Paridol–Voduce. Ko so osumljenci opazili policiste, so s pospešeno hitrostjo odpeljali proti Jelcam, kjer so trije pobegnili v gozd, eden pa je ostal pri vozilu. Policisti so mu odvzeli prostost, nato pa so v gozdu izsledili še preostale pobegle in jim prav tako odvzeli prostost.

Trije osumljeni so bili v preteklosti v Sloveniji že večkrat obravnavani, ovadeni in tudi že obsojeni zaradi premoženjskih kaznivih dejanj ter nasilništva, groženj, napada na uradno osebo, povzročitve lažjih telesnih poškodb, povzročitve splošne nevarnosti in drugih kaznivih dejanj. Kot so zapisali na PU Celje, je trem osumljencem izvajanje kaznivih dejanj edini vir za preživetje in se po odsluženih kaznih znova vrnejo na stara pota. Za žrtve si običajno izberejo starejše ljudi, ki živijo na odmaknjenih območjih zunaj naselij.

Pri izvajanju kaznivih dejanj so vsiljivi in drzni, v hiše pa običajno vstopajo pod pretvezami, da so predstavniki elektro podjetij in morajo preveriti stanje v hišah. V določenih primerih prosijo za vodo in se v tem času vtihotapijo v hišne prostore, jih preiščejo in ukradejo denar ter vrednejše predmete. Pogosto se izgovorijo, da so se izgubili pri iskanju bližnjih obrtnikov in občane sprašujejo, kako priti do njih.

Policisti vsem svetujejo, naj zaklepajo vrata, tudi če hišne prostore zapustijo le za kratek čas. Če opazite neznana vozila in sumljive osebe, je o tem treba čim prej obvestiti policijo, dobro pa si je zapomniti čim več podrobnosti o neznancih in vozilih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!