Posavski podjetnik je poskušal izterjati 22 milijonov evrov izmišljenega dolga

Črna kronika 15. Mar 202411:56 3 komentarji
denar
Foto: PROFIMEDIA

Podjetnik z območja Posavja naj bi s ponarejanjem računov poskušal na sodišču izterjati okoli 22 milijonov evrov. Ker so kriminalisti s hišno preiskavo ugotovili, da dolg sploh ne obstaja, so proti njemu vložili obtožnico.

Novomeški kriminalisti so kazensko ovadili 50-letnega lastnika in direktorja transportne družbe z območja Posavja. Sumijo ga devetih kaznivih dejanj zlorabe izvršbe in 14 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kriminalisti so podjetnika izsledili lanskega julija med hišno preiskavo. Z analizo zasežene dokumentacije in elektronskih podatkov so ugotovili, da je lastnik in direktor transportne družbe izdelal več lažnih računov, nato pa jih kot lažni upnik vložil na okrožno sodišče in poskušal izterjati neobstoječi dolg domnevnih dolžnikov družb lizingodajalk. Skupaj je poskušal izterjati okoli 22 milijonov evrov.

Proti istemu posamezniku so kriminalisti že lani decembra vložili obtožnico, ki ga bremeni kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti. Sumijo, da je direktor zavajal pristojni zavod za podelitev sredstev po interventnem zakonu, in sicer naj bi z goljufijo poskušal pridobiti subvencijo ali drugo ugodnost za opravljanje gospodarske dejavnosti. Zahtevanih pogojev njegova družba ni izpolnjevala.

“Osumljeni je goljufivo uveljavljal pravico do delnega povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo za več delavcev ter tako s strani zavoda na podlagi zahtevka za dva meseca v letu 2020 prejel neupravičeno izplačano povračilo v višini več kot 23.000 evrov,” so sporočili z novomeške policijske uprave.

Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo, saj osebo sumijo tudi več drugih kaznivih dejanj.

Za kaznivo dejanje zloraba izvršbe po 216. členu Kazenskega zakonika je predpisana denarna kazen ali kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu Kazenskega zakonika do dovletna zaporna kazen in za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po 230. členu zakonika pa denarna kazen ali do triletna zaporna kazen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje