Gorski reševalci znova na delu: iz triglavske stene rešili tudi alpinista

Črna kronika 10. Apr 202309:07 > 17:50 6 komentarjev
Bivak pod Skuto
Gorska reševalna zveza Slovenije/FACEBOOK

Gorski reševalci so v nedeljo reševali tudi planince, ki so obtičali v bivaku pod Skuto. Zaradi vremena reševanje ni bilo uspešno, akcijo so danes nadaljevali. Štiri Francoze so nepoškodovane prepeljali v dolino. V gorah so bili brez ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti. Tudi danes je snežni plaz v severni triglavski steni odnesel alpinista, ki je ostal nepoškodovan, drugi pa se je obdržal v steni, od koder so ga rešili gorski reševalci.

Gorski reševalci so danes uspešno rešili štiri francoske državljane, ki so v nedeljo obtičali na bivaku pod Skuto, je za STA pojasnila Katarina Janjič iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Kot je povedala, so Francozi nepoškodovani, v gorah pa so bili brez ustrezne opreme, zato niso mogli sestopiti.

Janjič je dejala, da so šli planinci, sicer študentje na izmenjavi v Sloveniji, v nedeljo do bivaka pod Skuto, a niso bili ustrezno opremljeni. To se po njenih besedah pri tujcih pogosto dogaja. Ker bi bil sestop prenevaren, se je začela reševalna akcija.

Dežurna ekipa Gorske reševalne službe Brnik je že zvečer skušala s helikopterjem Slovenske vojske dostopiti do ujetih, a ji vremenske razmere, veter in megla, tega niso dopuščale.

Planinci so zato prenočili v bivaku, danes pa so jih s helikopterjem nepoškodovane pripeljali v dolino, je sklenila Janjič.

Uspešno pomagali planincema, ki sta zašla na Konjskem

Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so v nedeljo popoldne uspešno pomagali tudi planincema, ki sta zašla na Konjskem v občini Gorje. Našli so ju nepoškodovana in ju pospremili v dolino, je objavila Uprava RS za civilno zaščito in reševanje.

Pohodnika, stara 36 in 38 let, sta bila na poti od Triglavskega doma na Kredarici proti Konjskemu sedlu, zaradi goste megle in slabih vremenskih razmer pa sta obstala in si nista upala naprej, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. Kot je na družbenem omrežju Facebook zapisal gorski reševalec Gregor Kofler, ki je sodeloval v akciji, sta bila v megli ujeta dva češka državljana, reševanje pa je potekalo v težkih vremenskih razmerah.

Še en plaz odnesel planinca, ki pa se ni poškodoval

S spletne strani uprave za civilno zaščito in reševanje je razvidno, da je nekaj po 14. uri v severni triglavski steni v slovenski smeri snežni plaz odnesel alpinista, in sicer približno 70 metrov nižje, kjer je obstal nepoškodovan, eden pa se je obdržal v steni. Gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana so v sodelovanju s posadko helikopterja Slovenske vojske in ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči oba izsledili, rešili iz stene in nepoškodovana prepeljali v dolino.

Gorski reševalci služb Bohinj in Jesenice so reševali še turnega smučarja, ki si je dopoldne na pobočju pod Srenjskim prevalom na območju naselja Srednja vas v Bohinju poškodoval nogo. S pomočjo posadke so ga s helikopterjem Policijske letalske enote prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, je razvidno s spletne strani uprave za civilno zaščito in reševanje. Prav tako dopoldne so na smučišču Vogel v občini Bohinj oskrbeli smučarja, ki je padel ter si poškodoval hrbet in prsni koš. Tudi njega je helikopter odpeljal v bolnišnico na Jesenice.

Zgodaj popoldne se je na poti z vrha Male Gore proti vasi Kamnje v občini Ajdovščina pri padcu poškodoval še en planinec. Oskrbeli so ga reševalci ajdovske skupine Gorske reševalne službe Tolmin. Poškodovanca so imobilizirali, prepeljali v dolino in odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Sedemurno reševanje planincev, ki jih je presenetil plaz

V nedeljo je sicer najbolj odmevala sedemurna reševalna akcija sedmih planincev, ki jih je dopoldne pod Malo Mojstrovko presenetil plaz. Pet jih je odnesel, pri čemer so bili trije huje poškodovani, dva pa lažje. Huje poškodovane, gre za poškodbe rok, nog, v enem primeru pa glave in prsnega koša, so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico in naj ne bi bili v smrtni nevarnosti.

Planinci so bili na tečaju varne hoje v gorah, mediji pa poročajo, da je dogodek organiziralo športno društvo Jeti iz Škofje Loke. Vodnik je bil gorski reševalec, vendar se ture ni udeležil v tej funkciji.

Helikopter, reševanje, plaz, Mala Mojstrovka
Gorska reševalna zveza

Stroka ob tem opozarja na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno, so v nedeljo pozvali policisti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje