V ameriški vojski rekordno število spolnih napadov

Črna kronika 02. Sep 202218:12 1 komentar
ameriška vojska
REUTERS

Število spolnih napadov v ameriški vojski se je v fiskalnem letu 2021 povečalo za 13 odstotkov in doseglo rekordno število, je razvidno iz letnega poročila, ki ga je v četrtek objavil Pentagon. Število napadov se je najbolj povečalo v vojski, in sicer za 26 odstotkov, v mornarici pa za 19 odstotkov.

Urad obrambnega ministrstva ZDA za preprečevanje spolnih napadov in odzivanje nanje (SAPR) je sporočil, da je bilo do 30. septembra 2021 prijavljenih 8866 napadov, v katerih so bili žrtve pripadniki vojske, v primerjavi s 7813, ki so jih zabeležili v predhodnem letu. Fiskalno leto v ZDA obsega obdobje od 1. oktobra do 30. septembra prihodnjega leta.

Določen delež spolnih napadov sicer vedno ostane neprijavljen, SAPR pa na podlagi anket ocenjuje, da je skoraj 36.000 vojakinj in vojakov – 8,4 odstotka žensk in 1,5 odstotka moških – v obravnavanem obdobju doživelo vsaj en nezaželen spolni kontakt.

“Številke kažejo, da beležimo najvišjo stopnjo razširjenosti spolnih napadov na ženske”, odkar so to vprašanje leta 2006 prvič podrobno preučili, je dejala izvršna direktorica Pentagonovega urada za odpornost oboroženih sil Elizabeth Foster. Pri moških je stopnja napadov druga najvišja, najvišja je bila leta 2006.

Januarja je predsednik ZDA Joe Biden izdal ukaz, s katerim je spolno nadlegovanje v skladu z vojaško zakonodajo opredelil kot kaznivo dejanje. Odredba pomeni, da bodo spolni napadi, nasilje v družini in napadi na mladoletnike odslej obravnavani pred vojaškim sodiščem.

Ker so bila prejšnja prizadevanja za obvladovanje tega problema neuspešna, je obrambni minister Lloyd Austin namreč imenoval neodvisno komisijo, ki je sklenila, da je prenos pristojnosti s poveljniške hierarhije na sodišče edini način za reševanje tega problema.

V preteklosti so bili višji častniki obtoženi, da so ignorirali, prikrivali ali preveč lahkotno obravnavali prijave spolnih napadov. Vojska se je upirala spremembam in vztrajala, da je prejšnji sistem bolje služil “vzdrževanju discipline”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje