Do eksplozije naj bi prišlo zaradi polnjenja kemikalije v napačni rezervoar

Črna kronika 13. Maj 202210:28 > 17:20
N1

Dan po požaru, ki je med drugim zahteval pet življenj, so v kočevski kemični tovarni Melamin skupaj z gospodarskim ministrom, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalškom iskali rešitve za močno prizadeto podjetje, ki si lahko obeta pomoč države. Pomoč delavcem v finančni stiski pa je napovedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek, je izredno pomembno, da v podjetju Melamin čim prej pridejo do ocene škode, s strani države pa imajo več poti za pomoč podjetju. “Po pravilih Evropske komisije imajo možnost in pravno podlago pomagati vsem, ki jih doleti industrijska nesreča. Iz tega naslova lahko pokrijemo do 100 odstotkov škode,” je dejal. Po njegovih besedah ne gre samo za gradbeno škodo, ampak med drugim tudi za škodo ob izgubi prihodkov.

Slovenski podjetniški sklad in SID banka bosta po ministrovih besedah s podjetjem naredila vse, da premostijo morebitne finančne težave. “Najbolj pomembno je, da se delavcem zagotovijo plače v obdobju, ko bo potekala sanacija,” je poudaril Počivalšek. Rešitev za pomoč podjetju iščejo tudi v okviru sklada za regionalni razvoj.

Župana Občine Kočevje Vladimirja Prebiliča veseli, da je vlada delovala pozitivno in proaktivno, kot je povedal, so medtem navezali stik s predstavniki najverjetnejše nove vlade. Želi si, da bi bil kočevski primer pokazal, da politika lahko resnično dela za ljudi. Sicer pa je občina, v kateri so v naslednjih dneh zaradi tragedije odpovedali vse zabavne in kulturne dogodke, že v stiku z Rdečim križem in centrom za socialno delo, skupaj katerima bodo lahko skozi obstoječe mehanizme delavcem v finančni stiski tudi pomagali.

Direktor Melamina Srečko Štefanič se je vsem zahvalil za hiter odziv pri reševanju nastale situacije. Poslovne partnerje so že obvestili o svojem položaju, ti so jim tudi že ponudili pomoč, brez katere po Štefaničevih besedah ne bi šlo. “Pomembno je, da so tukaj prisotni instrumenti, ki omogočajo plačilo delavcev, ki so sedaj v velikim skrbeh in šoku,” je poudaril. Delavci so sicer trenutno večinoma na čakanju na delo, manjši del pa je, da zagotavlja podatke in servis zunanjim institucijam, ki prihajajo in ocenjujejo škodo. V začetku prihodnjega tedna bodo imeli vse podatke, da bodo lahko zaprosili za pomoč EU, je še napovedal Štefanič.

Znani prvi rezultati analize vzorcev

Janja Turšič z Agencije RS za okolje pa je predstavila prve rezultate analize vzorcev, ki so jih v četrtek vzeli iz reke Rinže. V njih so zaznali sledi epiklorhidrina in formaldehida, a koncentracije niso bile tako visoke, da bi dosegala najvišje dovoljene vrednosti. Z analizo bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh. Prebilič je ob tem zatrdil, da bodo meritve izvajale pristojne neodvisne institucije, in ne podjetje Melamin ali lokalna skupnost.

Do delovne nesreče v Melaminu je prišlo v četrtek okoli 8.30, po prvih domnevah najverjetneje zaradi človeške napake pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Kriminalisti preiskavo vzrokov nesreče sicer nadaljujejo tudi danes.

Inšpektorat opravil izredni nadzor v Melaminu

Do nesreče naj bi prišlo zaradi polnjenja kemikalije v napačni rezervoar, kar je vodilo v močno eksotermno kemijsko reakcijo. Ta je pripeljala do eksplozije rezervoarja. Posledično se je vnelo še nekaj manjših požarov, ki so bili hitro pogašeni, razen požara v prostoru z elektroinštalacijami. Analiza vzrokov nesreče sicer še poteka.

V dopoldanski izmeni je po ugotovitvah inšpektorjev vedno prisoten vsaj en usposobljen delavec, ki upravlja dela na pretakališču, to je polnjenje in praznjenje cistern ter polnjenje manjših embalažnih enot – izdelkov na polnilnih linijah izven pretakališča. Tako je bilo tudi v četrtek, v času nesreče, pravijo na inšpektoratu. V nesreči so sicer posredovale službe za izvedbo interventnih ukrepov. Že v nekaj minutah so na lokacijo prišli kočevski gasilci, ki so prevzeli vodenje intervencije, pozneje so se jim pridružili še lokalni prostovoljni gasilci ter reševalna vozila iz zdravstvenega doma Kočevje. Približno 15 minut zatem so prišli tudi pripadniki slovenske vojske.

Ekološki laboratorij z mobilno enoto je opravil meritve zraka. Požarno vodo so zajeli in se hrani v lovilni skledi cisternskega prostora. Ko bodo narejene analize, bo ta voda ustrezno odstranjena. Melamin mora kot obrat večjega ali manjšega tveganja za okolje oziroma med t. i. seveso zavezance, za katere veljajo strožje zahteve glede nadzora, pred oddajo zbrane odpadne vode pooblaščeni družbi za ravnanje z odpadki ali pred drugim postopkom odstranjevanja obvestiti inšpektorja za okolje, po pridobitvi rezultatov analiz zemljine pa te posredovati na inšpektorat za okolje in prostor.

Zavezanec je po navedbah inšpektorata pri pooblaščeni ustanovi že naročil odvzem in analizo vzorcev zemlje. Rezultati bodo pokazali, ali je nesreča povzročila tudi okoljsko škodo tlom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.