Zavrnjena 760 tisočakov težka tožba Občine Markovci zoper podjetje Verbund

Črna kronika 04. Nov 202212:59 0 komentarjev
okrožno sodišče Ptuj
Denis Sadiković/N1

Sodnik ptujskega okrožnega sodišča Jernej Praznik je po septembrski zavrnitvi odškodninskih tožb občin Ormož, Gorišnica, Cirkulane in Videm pri Ptuju, ki so od avstrijskega Verbunda zaradi škode po poplavljanju reke Drave novembra 2012 terjale odškodnine, danes enako ravnal tudi v primeru občine Markovci. Slednja je zahtevala skoraj 760.000 evrov.

Sodnik Praznik se je za današnjo ustno razglasitev sodbe, ki sicer v gospodarskih in pravdnih sporih niso najbolj običajne, odločil celo brez prisotnosti tožeče stranke, torej brez predstavnikov občine in njihove odvetnice Magde Vraničar, ki je izgubila tudi vse štiri prej omenjene spore. Nihče od njih se namreč za odsotnost na današnjem naroku ni opravičil.

Tokratni zahtevek markovške občine je deloma zavrnil, deloma pa zavrgel. Kot je pojasnil v kratki ustni obrazložitvi, je del zahtevka zavrnil, ker tožeča stran kljub pozivu sodišča ni specificirala kmetijskih površin, stavb in infrastrukture, na kateri naj bi bila povzročena škoda.

Drugo polovico odškodninskega zahtevka, ki se tiče objektov športnega parka v Stojncih in gasilskega doma v Novi vasi, pa je moral zavreči, ker je, kot je pojasnil, občina odškodnino terjala za objekte, ki sploh niso v njeni lasti oziroma lastništva nad njimi ni dokazala.

Občina Markovci po mnenju sodišča ne more terjati škode

Po drugi strani je odvetniška pisarna Andrić, ki zastopa upravljavca avstrijske verige hidroelektrarn, dokazala, da gre v enem primeru za lastnino Športnega društva Stojnci, gasilski dom pa je last Prostovoljnega gasilskega društva Nova vas. Občina tako po mnenju sodišča ne more terjati odškodnine, niti ni pri tem izkazala kakšnega pooblastila za zastopanje omenjenih društev.

Pooblaščenka občine Vraničarjeva danes za STA ni bila dosegljiva za pojasnila, saj je kljub prošnji za odziv odgovorila le, da je na bolniškem dopustu. V primeru že omenjenih štirih občin je bila prav tako neuspešna, ker je isti sodnik presodil, da tožeča stran ni podala nobenega dokaza o škodi.

Od obsežnega poplavljanja Drave bo v soboto minilo deset let. Različni oškodovanci so vložili skupno okoli 80 tožb, s katerimi od upravljavca hidroelektrarn na Dravi v Avstriji zahtevajo skupno za 107 milijonov evrov odškodnin. Medtem so nekateri prizadevanja za odškodnine že opustili. Največ tožb obravnavata mariborsko okrožno in okrajno sodišče, se pa s tem ukvarjajo tudi sodišča na Ptuju in v Slovenj Gradcu.

Na mariborskem okrajnem sodišču je bila sicer pred časom v primeru tožbe Rancarskega društva Malečnik proti Verbundu izdana vmesna sodba, ki je krivdo za poplavni val pripisala Verbundu, a sodba še ni pravnomočna, zastopniki avstrijskega podjetja pa so napovedali pritožbo.

Verbund je s sodišč v Mariboru in na Ptuju prejel tudi več sodb in odločitev, ki so mu v prid. Nekatere med njimi so tudi že pravnomočne. Pri avstrijski družbi, kot so septembra poudarili v pisnem odgovoru za STA, še naprej poudarjajo, da ne sprejemajo nobene odgovornosti v povezavi s poplavami pred desetletjem.

Odškodnino zaradi škode na državni infrastrukturi od Verbunda terja tudi država. “Pogajanja z Verbundom še potekajo, zato konkretnejših informacij glede vsebine pogajanj ne moremo razkrivati. Pojasnjujemo pa, da se je zaradi menjave vlade v tem času zamenjala tudi sestava delovne skupine,” so za STA pred mesecem dni pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!