Krki kljub vojni rasla prodaja na vzhodu, tuji skladi vseeno prodajajo delnice

Jože Colarič
BOBO

Krkina prodaja v vzhodni Evropi je kljub vojni v Ukrajini in sankcijam ter posledičnemu krčenju ruskega gospodarstva v prvem četrtletju zrasla za pet odstotkov, na 146 milijonov evrov. Skupna prodaja se je povečala še bolj, za devet odstotkov. Vrednost Krkine delnice na Ljubljanski borzi pa je vseeno v prvem četrtletju padla za 18,6 odstotka. Delež lastništva mednarodnih vlagateljev se je zmanjšal za 0,9 odstotne točke.

Novomeška Krka je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila za 430,6 milijona evrov prodaje, devet odstotkov več kot lani v istem obdobju. Pri tem je imela 107,3 milijona evrov dobička, kar je 11 odstotkov več kot lani. Čisti dobiček pa je bil večji za pet odstotkov (90,7 milijona evrov).

Vojna v Ukrajini v prvem četrtletju ni ustavila rasti prodaje na vzhodnoevropskem trgu, kjer novomeška farmacevtska družba ustvari kar tretjino prodaje. Za Krko je to največji prodajni trg. Tu se je prodaja z lanskih 132 milijonov evrov povečala na 146 milijonov evrov (za 11 odstotkov). “V teh okoliščinah je težko oceniti tok prihodnjih dogodkov in njihov vpliv na Krkino poslovanje na letni ravni, vendar so rezultati prvega četrtletja spodbudni,” so v Krki, ki jo vodi Jože Colarič, zapisali v letnem poročilu.

Navedli so še, da v Ukrajini zagotavljajo vse potrebno, da ohranijo zdravje in varnost zaposlenih, da so v marcu donirali zdravila, odpreme pa za zdaj potekajo “v skladu s pričakovanji in primerno” glede na razmere. Tudi v Rusiji, kot pišejo, registracije izdelkov, proizvodnja v tamkajšnji tovarni, prodaja, distribucija in plačila potekajo “dokaj nemoteno”.

Krka Rusija
Krka

Registracije izdelkov, proizvodnja, prodaja, distribucija in plačila v Rusiji in Ukrajini potekajo “dokaj nemoteno”, sporočajo iz Krke (na fotografiji ruska tovarna).

Tečaj reševali tudi s kupovanjem lastnih delnic

Čisti dobiček v sicer prodajno dobrem prvem četrtletju so navzdol potisnila neugodna valutna gibanja, predvsem padec vrednosti ruskega rublja po začetku vojne v Ukrajini. Posledično je neto finančni izid skupine negativen (1,7 milijona evrov izgube).

Tudi vrednost delnice je v prvem četrtletju padala. V prvih treh mesecih leta se je znižala za 18,6 odstotka, marec je končala pri 96 evrih. Do danes se je vrednost dodatno znižala na 89 evrov. Četrtletno poročilo kaže, da so delnico prodajali predvsem tuji skladi. Lastniški delež mednarodnih vlagateljev se je zmanjšal za 0,9 odstotne točke. Povečal pa se je delež lastništva slovenskih fizičnih in pravnih oseb ter lastnih delnic. Konec marca je imela Krka 46.898 delničarjev.

Kljub negotovim razmeram Krkina uprava in nadzorni svet tudi letos dvigata višino bruto dividende, ki jo bodo julija prejeli delničarji farmacevta. Uprava in nadzorni svet skupščini, ki bo zasedala 7. julija, predlagata izplačilo 5,63 evra bruto dividende na delnico. Lani je ta znašala pet evrov, predlani 4,25 evra, še leto pred tem 3,2 evra.