Male delničarje zanimalo, zakaj niso prodali TSmedie, Telekom viša dividendo

Gospodarstvo 18. Jun 202112:37 > 16:03 0 komentarjev
Telekom Slovenije
Žiga Živulovič jr./Bobo

Zastopnik Društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stanković je na skupščini Telekoma Slovenije po poročanju Financ zastavil vprašanje, zakaj niso prodali hčerinske družbe TSmedia. Kot je znano, naj bi imeli ponudbo za pet milijonov evrov, a so sredi maja ustavili prodajo. Delničarji so potrdili višjo dividendo in potrdili dva nova nadzornika: pravnika Jurija Toplaka ter Karlo Pinter z ministrstva za gospodarstvo.

Slovenskemu državnemu holdingu, večinskemu lastniku Telekoma Slovenije, je pri točki o razdelitvi 35-milijonskega bilančnega dobička telekomunikacijskega operaterja uspelo z nasprotnim predlogom zvišati dividendo.

Uprava in nadzorni svet sta predlagala štiri evre bruto, kar bi pomenilo, da bi za dividende namenili 26 milijonov evrov. SDH je predlagal 4,5 evra bruto, Mali delničarji Slovenije (MDS) pa pet evrov bruto. SDH je kot večinski delničar uspel s predlogom. Za dividende bodo tako namenili 32,5 milijona evrov, ostala 2,5 milijona evrov bilančnega dobička pa bodo prenesli v prihodnje leto.

Zakaj niso prodali TSmedie?

Na skupščini je Rajko Stanković iz MDS odprl tudi vprašanje neprodaje TSmedia. Spomnimo, da je Telekom Slovenije postopek prodaje svoje medijske hčerinske družbe sredi maja ustavil, čeprav je zanjo dobil več ponudb. Najboljšo naj bi oddalo podjetje United Group, katerega del je tudi N1.

“Naša ponudba je bila zelo dobra in očitno je, da v Sloveniji ni mogoče izvesti neodvisnega in poštenega razpisa, katerega cilj je izključno v domeni gospodarskih interesov. To je slaba novica za vse tuje investitorje in še slabša za Slovenijo ter njen položaj,” je tedaj dejala Victoriya Boklag, izvršna direktorica skupine United Group.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen je danes po poročanju Financ odgovarjal na vprašanja o tem, koliko so vložili v podjetje, kakšen je trenutni saldo v razmerju do hčerinske družbe in kdo bo prevzel odgovornost, če družba ob naslednji prodaji ne bo več vredna enako ali višje kot sedaj ter kdo bo povrnil morebitno izgubo delničarjem družbe.

“TSmedia ima tržni potencial in naredili bomo vse, da ga uresničimo, zato je bil prodajni postopek tudi ustavljen. Od 2006 smo 20,1 milijona evrov, družba ima še za 1,97 milijona evrov posojil,” je po poročanju Financ odgovoril Sršen.

Neprodaja TSmedie kot razlog za višjo dividendo

Tu omenimo, da je Društvo MDS uvodoma omenjeni predlog višje dividende obrazložilo tudi z neprodajo TSmedie. V predlogu so zapisali, da Telekom Slovenije ni prodal TSmedie, čeprav je kupec neuradno za podjetje ponujal pet milijonov evrov, Telekom Slovenije pa z 1,8-milijonskim posojilom financira redno poslovanje medija. Zaradi tega – pa tudi zaradi lanske neprodaje kosovske hčere Ipko, v katero je Telekom Slovenije do zdaj vložil 210 milijonov evrov, in prodaje Planet TV, s katero je telekomunikacijsko podjetje dobilo pet milijonov evrov – so bili v MDS mnenja, da likvidnost tudi v primeru izplačila višje dividende ne bi bila ogrožena.

Kot rečeno, je po tem nasprotnem predlogu svoj nasprotni predlog vložil še SDH – in ga danes kot večinski delničar tudi potrdil.

Zamenjali prvo nadzornico

Skupščina Telekoma Slovenija je imela danes na dnevnem redu tudi imenovanje novih nadzornikov. Konec aprila je namreč potekel mandat predsednici nadzornega sveta Barbari Kürner Čad in članici Barbari Gorjup.

Nadzorni svet je namesto Gorjupove za člana nadzornega sveta predlagal Jurija Toplaka, Kürner Čadovi pa bi podelil nov štiriletni mandat. SDH je po drugi strani predlagal, naj se namesto nje za nadzornico imenuje Karlo Pinter, kar se je po poročanju spletnih Financ tudi zgodilo. Pinterjeva je generalna direktorica Direktorata za notranji trg na gospodarskem ministrstvu Zdravka Počivalška.

Uprava in nadzorni svet sta dobila tudi dovoljenje za odkup delnic v 12 mesecih, in sicer do pet odstotkov kapitala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!