N1 STUDIO: Dražijo se hrana, elektrika in plin

Gospodarstvo 14. Okt. 202113:59 > 16:01
Delite:
Nakupovalni vozički
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

V zadnjem obdobju so cene energentov eksplodirale po vsem svetu. V Evropski uniji so se denimo podražili za 32 odstotkov, ob tem se je zgodilo tudi trganje dobavnih verig. Kakšne bodo posledice, zakaj se to dogaja in koliko časa bo trajalo? Na ta vprašanja sta v oddaji N1 STUDIO odgovarjala Bojan Ivanc, vodja analitike na Gospodarski zbornici Slovenije, in Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Računi za elektriko in plin se zvišujejo, na drugi strani številni že napovedujejo odpuščanja in podražitve hrane. Trenutno našo inflacijo poganja rast cen energentov, ki so se v letu dni podražili za 30 odstotkov. A prihaja visoka sezona za trgovce, predpraznični čas, v katerem širše odpiramo denarnice za darila, praznovanja.

“Rastejo cene vseh energentov. Energetsko blago raste globalno. Na nekaterih trgih so cene nekoliko nižje, vendar ni velikih razlik. S to težavo se spopadajo vsa gospodarstva po svetu,” je pojasnil Bojan Ivanc, vodja analitike na Gospodarski zbornici Slovenije.

Pred novoletnimi prazniki Ivanc sicer umirja žogico. “Ne bi se pridružil taboru, ki straši z visoko inflacijo. V prvih devetih mesecih so cene hrane celo padle. Za en odstotek. Obeta se nam selektivna rast cene hrane v prihodnjih mesecih. Inflacija se bo poznala tudi pri izdelkih. Te procesi so bolj počasni. Od tega, da je izdelek narejen in da ga potrošnik kupi, lahko traja tudi pol leta, zato so lahko zamiki pri spremembi cene,” meni Ivanc. Dodal je, da bo inflacija vztrajala še leto dve in da jo poganjajo tudi zelo ugodne napovedi gospodarske rasti.

Zbornica predlaga shemo pomoči

V Sloveniji je po Ivančevih besedah izziv naslednji. “Na eni strani podjetja plačujejo stroške energetikov, da proizvajajo izdelke, in na drugi strani gospodinjstva, ki pretežno plačujejo višje cene na bencinskih črpalkah in pri ogrevanju. Pri podjetjih je ključni izziv, koliko zaloge energentov so si naredila. Na gospodarski zbornici predlagamo, da naredimo shemo in vidimo, katera podjetja so tista, v katerih je delež stroškov energentov velik. Tako bi prepoznali podjetja, ki bi bila upravičena do pomoči,” je za slovenski del težave z višjimi cenami energentov dejal Ivanc.

Manj kot polovica podjetij si je zagotovila zalogo

Zgolj 40 odstotkov podjetij si je neuradno zagotovilo zalogo energentov in je za njih plačalo manj, je povedal Ivanc. Po Ivančevih besedah eksplozija cen energentov ni le posledica gospodarske rasti. “Težava je tudi pri dostavljivosti surovin, predvsem plina,” je dodal.

Rekordno višanje cen energentov na globalni ravni bo poleg prebivalstva prizadelo tudi gospodarstvo, kar še posebej velja za energetsko intenzivno industrijo, ki je v Sloveniji še vedno močno prisotna.

Podražitev elektrike je pred dnevi že napovedal Petrol. Z decembrom bo ceno dvignil za približno 30 odstotkov. Ob tem je dodal, da cenovno ostaja eden najugodnejših ponudnikov električne energije v državi.

Meso bo znova na ravni izpred dveh let

Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin, je dejal, da se bodo cene mesa dvignile na raven izpred dveh let. Napovedal je še dodatne podražitve v začetku prihodnjega leta, ko jim potečejo pogodbe za energente, trenutno pa jim ponujajo mnogo višje cene kot po stari pogodbi.

Pri polprevodnikih bo treba še nekaj časa potrpeti

Velike težave imajo tudi v avtomobilski industriji. Novomeški Revoz je napovedal odpuščanja 350 zaposlenih, ob tem je veliko pomanjkanje polprevodnikov.

“Elektronska industrija je povečala število naročil, zaradi šolanja od doma in dela od doma. Pomanjkanje bo trajalo še nekaj časa, vendar je napovedanih veliko vlaganj. Še nekaj časa moramo potrpeti, nato bo znova daljše obdobje nižjih cen polprevodnikov,” je ocenil Ivanc.

Po njegovih besedah bo plin ključen za prehod na zeleno tranzicijo. “Obnovljivi viri energije ne povzročajo CO2 izpustov. Plin je tisti energent, ki pripomore k stabilnosti električnega omrežja. Prav je, da si Evropa zagotovi kapacitete za shranjevanje večjih zalog.  Vendar bo ta proces trajal,” meni Ivanc.

Komentari

Vaš komentar