V Sloveniji lani izdali rekordno število gradbenih dovoljenj

Gospodarstvo 20. Jan 202212:10 > 12:24 1 komentar
Gradbeništvo
Srdjan Zivulovic/BOBO

V Sloveniji so lani izdali skoraj 7.000 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je po podatkih državnega statističnega urada 17 odstotkov več kot leta 2020 in največ doslej. Z njimi je bilo načrtovanih nekaj več kot 4.300 stanovanj.

Po 17 odstotkov več gradbenih dovoljenj je bilo v letu 2021 izdanih tako za stanovanjske kot za nestanovanjske stavbe.

Površina vseh stavb z gradbenimi dovoljenji je bila predvidoma večja za 27 odstotkov, površina stanovanjskih stavb je bila predvidoma večja za 22 odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa za 33 odstotkov, so sporočili državni statistiki.

Kot omenjeno, je bilo z gradbenimi dovoljenji za stavbe lani načrtovanih nekaj več kot 4.300 stanovanj, kar je 17 odstotkov več kot leto pred tem. V enostanovanjskih stavbah so načrtovali 17 odstotkov več stanovanj, v večstanovanjskih stavbah pa 15 odstotkov.

Površina vseh načrtovanih stanovanj je bila predvidoma za 20 odstotkov večja od površine vseh stanovanj, načrtovanih leto pred tem. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah naj bi merila povprečno 169 kvadratnih metrov, potem ko je bila povprečna velikost leto prej 166 kvadratnih metrov. Stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa naj bi v povprečju merila 89 kvadratnih metrov, kar je štiri kvadratne metre več kot leta 2020.

Samo decembra je bilo izdanih za 34 odstotkov več gradbenih dovoljenj za stavbe kot mesec prej. Za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih 17 odstotkov več, za nestanovanjske stavbe pa 48 odstotkov več kot v prejšnjem mesecu.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi decembra, je bila predvidena gradnja 421 stanovanj, to je za četrtino več stanovanj, kot jih je bilo predvidenih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi novembra. V enostanovanjskih stavbah je bilo načrtovanih sedem odstotkov več stanovanj, v večstanovanjskih stavbah pa 62 odstotkov več stanovanj kot novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje