Direktor Moderne galerije: Navedbe ministrice Vrečko so neresnične

Kultura 13. Okt 202216:14 0 komentarjev
Moderna Galerija Ljubljana
Borut Živulović/BOBO

Spor med direktorjem Moderne galerije in ministrstvom za kulturo se nadaljuje. Zatem ko je kulturna ministrica Asta Vrečko minuli konec tedna v intervjuju za STA poudarila, da vodstvo Moderne galerije ne uživa njene podpore, na kar se je odzval direktor Aleš Vaupotič in obtožbe zavrnil, kar je terjalo nov odziv ministrice, se je danes ponovno oglasil direktor osrednje nacionalne galerije za moderno umetnost.

Spor med direktorjem Moderne galerije Alešem Vaupotičem in ministrstvom za kulturo se nadaljuje. Direktor osrednje nacionalne galerije za moderno umetnost se je namreč danes odzval na včerajšnjo izjavo kulturne ministrice Aste Vrečko in zatrdil, da njene obtožbe ne držijo.

“Nemalo me presenečajo pritiski, ki jih vršite name z neresničnimi navedbami v svojih izjavah. Navezujem se v prvi vrsti na intervju za STA, objavljenim 8. oktobra, nadalje pa še na vaš odziv na moj odziv na prispevek,” je zapisal v dopisu ministrici.

V nadaljevanju je pojasnil, da trditev Vrečko, da na ministrstvu do danes niso prejeli nobenega odgovora glede plačila vizualni umetnici Niki Autor, ne drži. “Dne 26. avgusta smo na Ministrstvo za kulturo odpremili priporočeno pismo, ki ste ga sodeč po povratnici prejeli 30. avgusta, kot odgovor na vaš dopis z dne 16. avgusta, ki smo ga prejeli 22. avgusta, ki se navezuje na naš dopis z dne 15. julija tega leta,” je zapisal Vaupotič in dodal, da je za razrešitev spora z umetnico na ministrstvo naslovil tudi prošnjo za odobritev dodatnih sredstev razstave.

Kot je še dodal Vaupotič, sicer ne želi razčiščevati zadev preko medijev, zato vsebine dopisa ni posredoval.

Odzval pa se je tudi na obtožbe Vrečko, da naj bi konflikt med vodstvom in zaposlenimi v Moderni galeriji trajal vse od nastopa mandata Vaupotiča. “V svojih izjavah se sklicujete na kontradiktorne izjave nekaterih zaposlenih v Moderni galeriji. V odprtem pismu namreč navajajo, da so razstavi Momental-Mente ves čas nasprotovali, hkrati pa poudarjajo, da z njo niso bili seznanjeni,” je zapisal Vaupotič. Dodal je, da bi od ministrice za kulturo, ki se “v besedah zavzema za kulturni dialog”, že kot predstavnik javnosti in davkoplačevalec pričakoval najmanj pozorno branje in preudarnost pri izbiri besed. “Kot direktor pa bi pričakoval najmanj poziv k razjasnitvi, namesto ignorance mojega odziva na odprto pismo,” je še zaključil.

Spomnimo, da je minuli konec tedna ministrica za kulturo Asta Vrečko v intervjuju za STA med drugim pojasnila, da vodstvi Moderne galerije in Javne agencije za knjigo (JAK) ne uživata zaupanja kulturnega ministrstva. Poudarila je, da je bilo pod prejšnjim ministrom za kulturo narejenih veliko napačnih in nestrokovnih potez, med katerimi naj bi bil tudi izbor nekaterih direktorjev, ki da naj ne bi bili imenovani na podlagi strokovnih kriterijev. S trditvijo se je med drugim nanašala na Dimitrija Rupla, ki je do včeraj sedel na čelu JAK, a je nato zaradi očitkov podal svojo odstopno izjavo.

Je pa ministrica kot “zelo zaskrbljujoče” opisala tudi stanje v Moderni galeriji. Na njene izjave se je že včeraj odzval tudi direktor Moderne galerije Vaupotič in jih ostro zavrnil, nakar je Vrečko v odzivu na njegov odziv poudarila, da so na ministrstvu zaradi stanja v ljubljanski galeriji zaskrbljeni že dlje časa in da je pomanjkanje dialoga med zaposlenimi in vodstvom nedopustno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!