Ilustracije Marlenke Stupica, ki jih vsi poznamo

Kultura 18. Jun. 202216:11 > 17:27
Delite:
Moj dežnik je lahko balon
Foto: Marlenka Stupica

Slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica, ki je umrla v 95. letu starosti, je v svojem življenju opremila in ilustrirala več kot sto otroških knjig, njene ilustracije pa prepoznajo številne generacije.

Marlenka Stupica je bila akademska slikarka in zagotovo ena najpomembnejših slovenskih ilustratork.

Ilustrirala je vse znamenite pravljice od bratov Grimm do Andersena, pa tudi dela domačih avtorjev od Otona Župančiča do Ele Peroci. V njenem obsežnem opusu so tudi podobe iz Ostržka, Trnuljčice, Mehurčkov, Pike Nogavičke in drugih knjig. V letu 2010 je pri založbi Mladinska knjiga izšla antologija Drevo pravljic, v kateri je izbor nepozabnih pravljic in pesmic z njenimi podobami.

V pravljičnosti je sledila izročilu srednjeveških tapiserij in fresk ter ljudske ustvarjalnosti. Z natančnimi, vedrimi in duhovitimi risbami, ki so likovno preproste in otrokom razumljive, je ustvarila opus, na katerem temelji pojem pravljičark t.i. ljubljanske ilustratorske šole in s katerim se je uveljavila tudi v svetu.

Njene ilustracije so domače in poznane številnim generacijam. Poglejte si nekaj najbolj legendarnih, večnih ilustracij Marlenke Stupica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar