Na proslavi bodo poskušali osvetliti odnos Slovencev do kulture in umetnosti

Kultura 07. Feb 202307:09 4 komentarji
Prešernov sklad
Prešernov sklad leta 2018 (Vir: Borut Živulović/Bobo)

V Cankarjevem domu bodo na današnji proslavi pred kulturnim praznikom podelili Prešernove nagrade. Veliko nagrado za življenjsko delo bosta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič, ob tem pa bodo podelili tudi šest nagrad za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let.

V Cankarjevem domu bo nocoj vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na katerem bodo podelili najvišja priznanja v umetnosti.

Veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo bosta prejela multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič.

Skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa bodo dobili pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar in arhitekturni atelje Medprostor.

Preberite še: veliki intervju z Dragom Ivanušo: Glasba me je že večkrat rešila

Preberite še: portret Aleksandra Gadžijeva: Slovenski pianist, ki je osvojil klavirske olimpijske igre

Umetniški del proslave, ki nosi naslov Svet se nagnil je naprej po skladbi skupine Silence, ki je nastala posebej za to priložnost, bo preko izbranih umetniških del poskušal osvetliti odnos Slovencev do kulture in umetnosti ter odzivanje umetnikov na svet okoli njih, pa naj gre za naravo, ljudi, družbene procese ali običajen vsakdan, napovedujejo njeni ustvarjalci. Ustvarjanje proslave so zaupali plesalcu Matjažu Fariču.

Preberite še: Sindikati opozorili na težave kulturnikov: Iz točke stagnacije nazadujemo

Program bo prepletel odlomke že nastalih umetniških del, od skladb za simfonični orkester, sodobnega plesa, baleta, videoplesa, poezije do lutkovnega gledališča.

Letošnjo proslavo in kulturni praznik je sicer zasenčilo vprašanje, ali bi po več kot 20 letih morali vrniti Prešernovo nagrado Svetlani Makarovič, ki jo je leta 2000 zavrnila, ker jo je istega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik. Četudi je upravni odbor Prešernovega sklada sporočil, da nagrade pesnici ne bodo vročili, je ta za N1 napovedala: “Na oder bom prišla, magari po vseh štirih”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje