Naslednji teden znova festival Pranger: o poeziji in jezi

Kultura 28. Jun 202215:36 > 15:49 0 komentarjev
Festival Pranger
Festival Pranger

Od 6. do 9. julija bodo na svoj račun znova prišli pesniki, kritiki in prevajalci poezije, saj bo v Ljubljani in Rogaški Slatini že devetnajstič potekal festival Pranger.

V Ljubljani in Rogaški Slatini bo od 6. do 9. julija potekalo 19. srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Pranger. Program festivala prinaša refleksijo devetih pesniških zbirk iz leta 2021, podelitev Stritarjeve nagrade za mladega kritika ali kritičarko ter program za otroke ELA – Mali Pranger.

Kot je na novinarski konferenci povedala vodja Prangerja Urška P. Černe, so jedro festivala kritiške razprave o devetih zbirkah poezije po izboru treh literarnih kritikov. Silvija Žnidar, ki jo bo zaradi bolezni tudi na razpravah v Rogaški Slatini nadomeščala Diana Pungeršič, je izbrala aktualno Jenkovo nagrajenko Nino Dragičević z delom To telo, pokončno, Jerneja Županiča z Orodjem za razgradnjo imperija in Natalijo Milovanović s prvencem Samoumevno.

Po izboru Alena Albina Širce bodo na Prangerju razpravljali o knjigah Odhajanje za začetnike Cvetke Lipuš, Zmaj Mete Kušar in Brez slovesa Neže Zajc. Denis Škofič pa je izbral Skupinsko sliko Janeza Ramoveša, Rujenje Kristine Hočevar in Selišča Kristine Kočan.

Kritiške razprave bodo potekale 7., 8. in 9. julija v Kulturnem centru Rogaška Slatina. V Aninem dvoru v Rogaški Slatini bodo 8. julija ob pesniškem branju podelili Stritarjeve nagrade za mladega kritika ali kritičarko. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP) obetavnim kritiškim avtoricam in avtorjem, ki s svojim pisanjem in prodornim ocenjevanjem literarnih del vstopajo na področje kulturnega ustvarjanja. Predsednik DSP Dušan Merc je povedal, da letošnjo žirijo sestavljajo lanskoletni nagrajenec Robert Kuret, Veronika Šoster in Zoran Pevec. Izrazil je prepričanje, da so izbrali pravega, ter željo, da bi nagrajenec kritiško pot nadaljeval.

Tradicionalno konceptualno razpravo, ki bo potekala na temo Poezija & Jeza, so zaradi odpovedi enega od udeležencev po besedah Urške P. Černe predstavili na jesen. O izboru teme je povedala, da se jim je zdela nujna tudi zato, ker se v Sloveniji nihče z njo ne ukvarja akademsko eksplicitno v polju umetnosti. Jeze je v slovenski literaturi sicer ogromno, a o njej skorajda ni refleksije. S tem se je strinjala tudi Barbara Korun, ki bo gostja konceptualne razprave.

Letošnji Pranger se bo tako začel z večerom poezije 6. julija v Trubarjevi hiši literature, kjer bo kot posebna gostja nastopila punk pesnica Jevgenija Čuprina iz Kijeva. Kot je pojasnila Urška P. Černe, so jo v mednarodni del festivala umestili ob pobudi in soorganizaciji Jelke Ciglenečki ter ji tudi za en mesec priskrbeli namestitev v Blejskem kotu.

Festival Pranger Festival Pranger
Festival Pranger
Festival Pranger Festival Pranger
Nina Medved/Festival Pranger
Festival Pranger Festival Pranger
Boštjan Lah/Festival Pranger
Festival Pranger Festival Pranger
Boštjan Lah/Festival Pranger
Festival Pranger Festival Pranger
Boštjan Lah/Festival Pranger
Festival Pranger Festival Pranger
Boštjan Lah/Festival Pranger

S kratkim nastopom pa se jim bo letos 8. julija pridružila tudi soustanoviteljica in nekdanji spiritus agens festivala, pesnica Lucija Stupica, ki živi na Švedskem.

Tuji jezik v fokusu je letos angleščina. Kot je povedala moderatorka mednarodne razprave o angleščini kot prevodnem jeziku poezije Nade Grošelj, je v preteklosti Pranger pogosto predstavljal prevode slovenske poezije v jezike, ki so manjši ali nam manj znani, denimo retoromanščino, baskovščino ali albanščino. Letos pa je zaradi bližajočega se frankfurtskega knjižnega sejma izbrani jezik angleščina. Okrogla miza, ki sodi k prevajalskemu delu, bo po njenih besedah predvidoma 13. oktobra v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani, gosta bosta Jernej Županič in Erica Johnson Debeljak.

V Kritiškem studiu bodo izvedli delavnici literarne in prevodne kritike v Ljubljani v Mariboru v oktobru in novembru, mentorici bosta Urška P. Černe in Maja Šučur.

Najmlajšim je namenjen program ELA – Mali Pranger, ki v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina v letu Ele Peroci obeležuje 100. obletnico rojstva mladinske pisateljice. Literarni natečaj je letos potekal na temo Pobeg, slovesna podelitev priznanj učencem vseh triad osnovne šole je bila 28. maja v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!