Novo osupljivo odkritje arheologov v Pompejih

Kultura 11. Apr 202418:04 0 komentarjev
POMPEJI
Foto: PROFIMEDIA

Arheologi so v Pompejih, ki ga je leta 79 pokopal izbruh vulkana Vezuv, prišli do novega osupljivega odkritja – izjemno dobro ohranjenih fresk, na katerih so upodobljeni liki iz grške mitologije.

Na freskah so upodobljeni liki iz grške mitologije, našli pa so jih na visokih črnih stenah velike banketne dvorane. Del te so tudi skoraj popolna mozaična tla, sestavljena iz več kot milijon posameznih belih ploščic, poroča BBC.

Po besedah arheologov izstopata predvsem dve freski. Na eni je upodobljen bog Apolon, ki poskuša zapeljati svečenico Kasandro. Legenda pravi, da so bile zaradi njene zavrnitve kasneje prezrte tudi njene prerokbe.

Na drugi freski pa je upodobljen trojanski princ Paris, ko se sreča z lepo Zevsovo hčerjo Heleno, z ugrabitvijo katere je sprožil trojansko vojno. Da njuna zveza pelje v pogubo, je preko spregledanih prerokb že prej vedela Kasandra.

Kot je dejal vodja arheološkega najdišča v Pompejih Gabriel Zuchtriegel, so poslikave tako ohranjene, da bi lahko v “lesketajoči svetlobi skoraj oživele”. Trenutno izvajajo aktivnosti za primerno zaščito fresk.

“Črna soba”, kot so jo poimenovali arheologi, je najnovejše odkritje izkopavanja območja starodavnega mesta izpod nekaj metrov debele plasti vulkanskih kamnin in pepela, še pišejo na BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!