Od leta 2025 na ogled več kot 80.000 predmetov Davida Bowieja

Kultura 26. Feb 202307:58 0 komentarjev
David Bowie, razstava
PROFIMEDIA

Arhiv glasbenika Davida Bowieja si bo javnost lahko od leta 2025 ogledala. V Londonu bodo namreč ustanovili Center Davida Bowieja za študij uprizoritvenih umetnosti, v njem pa bo na ogled postavljenih več kot 80.000 predmetov. Med njimi bodo rokopisi besedil, pisma, notni zapisi, izvirni kostumi, fotografije, naslovnice albumov in nagrade.

Leta 2025 bo javnosti postal dostopen obsežen arhiv glasbenika Davida Bowieja, ki bo predstavil njegovo življenje in delo. Gradivo, ki pokriva šest desetletij glasbenikovega ustvarjanja, je pridobil Muzej Viktorije in Alberta v Londonu.

Več kot 80.000 predmetov bo javnosti dostopnih v novoustanovljenem Centru Davida Bowieja za študij uprizoritvenih umetnosti, ki ga bodo odprli v olimpijskem parku kraljice Elizabete v Stratfordu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so sporočili iz Muzeja Viktorije in Alberta, bodo oboževalci in raziskovalci lahko dobili nove vpoglede v Bowiejev ustvarjalni proces.

Na ogled bodo rokopisi besedil, pisma, notni zapisi, izvirni kostumi, fotografije, filmi, glasbeni videi, scenografije, naslovnice albumov in nagrade. Poleg tega bodo predstavljeni inštrumenti, ki so bili v Bowiejevi lasti, ter njegovi zapisi in nerealizirani projekti, ki še nikoli niso bili javno predstavljeni.

Med najpomembnejšimi so odrski kostumi, kot so kostumi za lik Ziggyja Stardusta, ki jih je leta 1972 oblikoval Freddie Burretti, kreacije Kansaija Yamamota za turnejo Aladdin Sane leta 1973 ter plašč Union Jack, ki sta ga Bowie in Alexander McQueen oblikovala za naslovnico albuma Earthling iz leta 1997.

V arhivu je tudi več kot 70.000 fotografij, tiskov, negativov, diapozitivov in kontaktnih kopij nekaterih vodilnih fotografov 20. stoletja, od Terryja O’Neilla do Briana Duffyja in Helmuta Newtona.

Nakup arhiva in ustanovitev centra so Muzeju Viktorije in Alberta omogočili Zapuščina Davida Bowieja, deset milijonov funtov sta donirala družinska Fundacija Blavatnik in Warner Music Group.

David Bowie, razstava
PROFIMEDIA

Direktor Muzeja Viktorije in Alberta Tristram Hunt je povedal: “David Bowie je bil eden največjih glasbenikov in izvajalcev vseh časov. V muzeju smo navdušeni, da smo postali skrbniki njegovega neverjetnega arhiva in da ga lahko odpremo za javnost.”

Dodal je, da Bowiejeve radikalne inovacije na področju glasbe, gledališča, filma, mode in sloga – od Berlina do Tokia in Londona – še vedno vplivajo na oblikovanje in vizualno kulturo ter navdihujejo ustvarjalce, od Janelle Monae in Lady Gaga do Tilde Swinton in Rafa Simonsa.

Tiskovni predstavnik Zapuščine Davida Bowieja pa je povedal: “S tem ko Davidovo življenjsko delo postaja del nacionalnih zbirk Združenega kraljestva, se je upravičeno uvrstil med številne druge kulturne ikone in umetniške genije.”

Bowie se je v zgodovino pop glasbe zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov – od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. Med njegove najbolj znane pesmi sodijo Let’s Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi otroci s postaje ZOO. Umrl je januarja 2016, dva dni po 69. rojstnem dnevu, po večmesečnem boju z rakom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!